Jump to content

Grupa substancji zdrowotnych A-L

Forums

  1. Aminokwasy

    To grupa organicznych związków chemicznych, która wchodzą w skład białek, czyli związków których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Aminokwasy są doskonałym źródłem energii, są to też związki, które stanowią budulec naszego organizmu.

    1
    post
  2. Amigdalina B17

    Wszystko na temat Amigdaliny, czyli wyciąg z Pestek Moreli

    2
    posts
  3. Algi morskie

    Chlorella, Spirulina. Właściwości, wpływ na organizm ludzki, duża porcja piśmiennictwa.

    • No posts here yet
  4. Beta Glukany

    Ich potencjalny wpływ na organizm opisano około 50 lat temu. jest częścią składową błonnika pokarmowego, w którego skład wchodzą makrofagi i związki chemiczne z grupy polisacharydów, obecnych między innymi w ścianach komórek drożdży piwowarskich Saccharomyces cerevisiae, grzybów i niektórych bakterii. Glukany zawierają duże ilości witamin i minerałów takch jak B1, B2. B6, PP, mangan, żelazo, miedź, fosfor i chrom. Należą one do silnych antyutleniaczy, pomagając w tworzeniu białych krwinek. Beta glukany odpowiadają także za żywotność komórek w organizmie, oraz za ochranianie organizmu przed patogenami. Źródłami glukanów są grzyby, wodorosty, drożdże, bakterie oraz zboża, jak np. jęczmień.

    • No posts here yet
  5. Colostrum

    Siara jest pierwszym pokarmem każdego nowo narodzonego ssaka, w tym noworodków człowieka. Unikalny skład colostrum ma fundamentalne znaczenie we wczesnym karmieniu potomka. W porównaniu do mleka właściwego matki, siara jest szczególnie bogata w białka, z których większość jest mało odżywcza, ale gra ważną rolę w dojrzewaniu przewodu pokarmowego młodych ssaków. Zawiera dużo witaminy A, sodu i chlorków, stosunkowo niewiele w porównaniu z mlekiem węglowodanów, potasu i tłuszczu.

    • No posts here yet
  6. Cytoflawina

    Mieszanka b3, ryboflawiny, kwasu bursztynowego i inozyny - w walce z chorobami psychicznymi i neurologicznymi, ale na tym lista się nie kończy.

    • No posts here yet
  7. DMSO (Dimetylosulfotlenek) / MSM

    To naturalny środek stosowany przy wielu dolegliwościach. Z chemicznego punktu widzenia jest to związek siarki, który ma swoje zastosowanie w zwalczaniu stanów zapalnych i bólowych. W całkowicie naturalnej postaci występuje w niektórych produktach, np. kawie, pomidorach, mleku. Niestety w niewielkich ilościach. Można go stosować przy wielu różnych schorzeniach. Może pomagać min. w łagodzeniu objawów artretyzmu czy innych chorób związanych z ze zwyrodnieniami stawów, polepsza ostrość widzenia.

    3
    posts
  8. Enzymy trawienne

    Głównym zadaniem ich jest katalizowanie reakcji rozkładania wiązań peptydowych pomiędzy aminokwasami tworzącymi łańcuchy peptydowe. Bromelaina jest to proteaza cysteinowa, roślinny enzym (proteolityczny), który niszczy wiązania peptydowe

    • No posts here yet
  9. Gamma Globulin GcMaf

    Globulin component macrophage activating factor to cząsteczka, której prekursorem jest białko wiążące witaminę D3, obecna naturalnie w ludzkim organizmie. Jej rolą jest aktywacja makrofagów - komórek układu odpornościowego odpowiedzialnych za „pożeranie” i neutralizację  bakterii, ciał obcych i komórek nowotworowych.

    • No posts here yet
  10. Glutation

    To niezbędna dla organizmu, powstająca w naszych komórkach, cząsteczka wykazująca niezwykle ważne funkcje jako przeciwutleniacz, stymulator odporności oraz detoksykant. Bez glutationu komórki podlegałyby nieustającemu utlenianiu i niszczeniu a nasza odporność na zakażenia i bakteryjne, wirusowe i rozwój komórek nowotworowych zniknęłaby. Każda komórka w organizmie jest sama odpowiedzialna za produkcję glutationu i musi posiadać niezbędne do tego substraty. Zapotrzebowanie na glutation jest zawsze wysokie, gdyż on jest zużywany pod wypływem wielu bodźców.

    • No posts here yet
  11. Kwas Tauroursodeoksycholowy

    Wykazuje silne działanie regenerujące dla wątroby, wspiera jej funkcję metaboliczne, wspomaga trawienie i wydzielanie. Dodatkowo wspomaga profil lipidowy, dba o prawidłowy poziom cholesterolu oraz zapobiega otłuszczeniu wątroby.

    • No posts here yet
  12. Kwas alfa liponowy (ALA)

    To jeden z suplementów diety, który ma zbliżone działanie do preparatów witaminowych. Jednak w przeciwieństwie do tych składników odżywczych, kwas liponowy organizm ludzki jest w stanie samodzielnie wytwarzać. Ma on wiele właściwości, a najczęściej stosowany jest jako preparat wspomagający leczenie wątroby, miażdżycy, cukrzycy i zatrzymuje procesy starzenia się organizmu. Często sięgają po niego osoby aktywne fizycznie, ponieważ wspomaga on odchudzanie, przyczynia się do poprawy i normowania rytmu serca oraz zwiększa nasze zdolności wysiłkowe.

    • No posts here yet
  13. Kwas wersenowy (EDTA)

    To związek organiczny, kwas polikarboksylowy i jednocześnie α-aminokwas. Stanowi substancję bezzapachową, przyjmuje postać białego proszku, z wodorotlenkami tworzy werseniany. EDTA ma wysoką zdolność wiązania jonów metali, np. glinu, kadmu, kobaltu, niktli, ołowiu i wielu innych. Wraz z jonami metali tworzy kompleksy chelatowe. Właściwości chelatujące kwasu wersenowego są na tyle silne, że tworzy on kompleksy nawet z berylowcami.

    • No posts here yet
  14. Kwasy Omega 3 (EPA, DHA)

    Należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych, nasz organizm nie może ich sam wytwarzać. Dlatego muszą być one dostarczane z zewnątrz, czyli z pożywieniem. Ponieważ są niezbędne dla naszego organizmu, nazywane są również niezbędnymi kwasami tłuszczowymi. Istnieją różne rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3. Różnią się one głównie budową chemiczną i naturalnym źródłem, z którego pochodzą.

    • No posts here yet
  15. Kombucha

    Napój z kombuchy polecany jest w wielu dolegliwościach, np. przy bezsenności, braku apetytu, utracie pamięci, nadciśnieniu tętniczym, wysokim poziomie cholesterolu, otyłości, osłabieniu, zespole przewlekłego zmęczenia, zespole napięcia przedmiesiączkowego, reumatyzmie, artretyzmie, cukrzycy, a nawet AIDS i nowotworach.

    1
    post
  16. Koenzym Q10

    Jest związkiem, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wspiera między innymi pracę układu odpornościowego, krążenia, jelit czy metabolizmu, a także jest składnikiem zębów oraz kości. Koenzym Q10 pozytywnie wpływa również na wygląd skóry, dlatego jest wykorzystywany w kosmetyce, głównie do produkcji kosmetyków przeciwstarzeniowych, a także preparatów pielęgnacyjnych do włosów.

    • No posts here yet
×
×
  • Create New...

Important Information

Zapoznaj się z: Terms of Use, Privacy Policy, Guidelines, We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.