Jump to content

Recommended Posts

Kwas glutaminowy

Kwas glutaminowy (Glutamic Acid), czyli kwas 2-aminoglutarowy należy do podstawowych aminokwasów białek roślinnych i zwierzęcych. Białkiem roślinnym bogatym w kwas glutaminowy jest białko pszenicy – gliadyna. W naturze występuje najczęściej w formie amidu – glutaminy. Zawiera w cząsteczce dwie grupy karboksylowe -COOH. Należy do aminokwasów kwaśnych.

Jest aminokwasem endogennym. Po raz pierwszy został wyodrębniony z glutenu pszenicy w 1866 roku, przez H. Ritthausen’a.

Nieodzowny składnik strukturalny i energetyczny protoplazmy komórek nerwowych. Pobudza wydzielanie enzymów trawiennych trzustki, przez co pośrednio przyczynia się do poprawy trawienia i przyswajania białek pokarmowych. Hamuje wstrząs insulinowy. Wzmaga rozwój umysłowy dzieci. Łącząc się z amoniakiem na glutaminę usuwa amoniak z mózgu, przenosząc go przez barierę krew-mózg. Wzmaga wydalanie szkodliwych metabolitów azotowych. Działa przez to odtruwająco. Wiążąc amoniak odtruwa mózgowie. Kumulacja amoniaku w mózgu jest szkodliwa i hamuje procesy myślenia. Stąd istotna funkcja kwasu glutaminowego w usprawnianiu procesów zapamiętywania i odtwarzania informacji. W nerkach glutamina uwalnia amoniak. Po podaniu doustnym lub pozajelitowym pobudza aktywność neuronów. Glutamina działa przeciwdepresyjnie, zapobiega impotencji, usuwa objawy zmęczenia. Glutamina może mieć wpływ na szybsze gojenie się wrzodów żołądka i dwunastnicy. Zapobiega owrzodzeniom przewodu pokarmowego (także jelit). Zwiększa poziom GABA (kwas gamma-aminomasłowy). Zapobiega zanikom mięśni szkieletowych. Niezbędny do syntezy związków wysokoenergetycznych i kwasów nukleinowych. Z kwasu glutaminowego powstaje GABA na drodze dekarboksylacji. Z kwasu glutaminowego powstaje semialdehyd gamma-glutaminowy niezbędny do wytwarzania ornityny (potrzebna do urogenenzy). Kwas glutaminowy poprawia odbieranie wrażeń smakowych (stąd obecne glutaminiany w przyprawach i potrawach). Reagując z alfa-ketokwasami jest głownym dawcą grupy aminowej dla syntezy innych aminokwasów.

Kwas glutaminowy jest neuroprzekaźnikiem (neurotransmitterem) w ośrodkowym układzie nerwowym. Ma zdolność wywoływania depolaryzacji błony postsynaptycznej. Kwas glutaminowy występuje w mózgu, módżdżku i rdzeniu kręgowym. Należy do czynników pobudzających, działających na receptory NMDA (kanały wapniowe; powoduje napływanie jonów wapnia do wnętrza neuronów). Uczestniczy w powstawaniu engramów (śladów pamięciowych).

Po rozpadzie daje kwas gamma-aminomasłowy. Bierze udział w syntezie acetylocholiny i adrenaliny. Pobudza wydzielanie żółci i soku trzustkowego. Poprawia ukrwienie narządów płciowych, stymuluje wzrost i rozwój jajników, pęcherzyków Graafa i ciałka żółtego. W dużych dawkach powoduje jednak degenerację komórek nerwowych w wyniku otwarcia kanałów wapniowych. Działa na receptory NMDA (N-methyl D-aspartate), otwiera kanały wapniowe i zwiększa napływ wapnia do neuronów. Jest to proces niezbędny do powstawania engramów, czyli śladów pamięciowych. Kwas glutaminowy znalazł zastosowanie w leczeniu wyczerpania nerwowego, utrudnionej koncentracji i zaburzeń pamięci.

Powstający z kwasu glutaminowego kwas alfa-ketoglutarowy jest łącznikiem przemiany węglowodanowej z przemianą białkową Wraz z glukozą wpływa na utrzymanie właściwego stężenia potasu w neuronach mózgowych.

Kwas glutaminowy (Glutamic Acid), czyli kwas 2-aminoglutarowy należy do podstawowych aminokwasów białek roślinnych i zwierzęcych. Białkiem roślinnym bogatym w kwas glutaminowy jest białko pszenicy – gliadyna. W naturze występuje najczęściej w formie amidu – glutaminy. Zawiera w cząsteczce dwie grupy karboksylowe -COOH. Należy do aminokwasów kwaśnych.

Jest aminokwasem endogennym. Po raz pierwszy został wyodrębniony z glutenu pszenicy w 1866 roku, przez H. Ritthausen’a.

Nieodzowny składnik strukturalny i energetyczny protoplazmy komórek nerwowych. Pobudza wydzielanie enzymów trawiennych trzustki, przez co pośrednio przyczynia się do poprawy trawienia i przyswajania białek pokarmowych. Hamuje wstrząs insulinowy. Wzmaga rozwój umysłowy dzieci. Łącząc się z amoniakiem na glutaminę usuwa amoniak z mózgu, przenosząc go przez barierę krew-mózg. Wzmaga wydalanie szkodliwych metabolitów azotowych. Działa przez to odtruwająco. Wiążąc amoniak odtruwa mózgowie. Kumulacja amoniaku w mózgu jest szkodliwa i hamuje procesy myślenia. Stąd istotna funkcja kwasu glutaminowego w usprawnianiu procesów zapamiętywania i odtwarzania informacji. W nerkach glutamina uwalnia amoniak. Po podaniu doustnym lub pozajelitowym pobudza aktywność neuronów. Glutamina działa przeciwdepresyjnie, zapobiega impotencji, usuwa objawy zmęczenia. Glutamina może mieć wpływ na szybsze gojenie się wrzodów żołądka i dwunastnicy. Zapobiega owrzodzeniom przewodu pokarmowego (także jelit). Zwiększa poziom GABA (kwas gamma-aminomasłowy). Zapobiega zanikom mięśni szkieletowych. Niezbędny do syntezy związków wysokoenergetycznych i kwasów nukleinowych. Z kwasu glutaminowego powstaje GABA na drodze dekarboksylacji. Z kwasu glutaminowego powstaje semialdehyd gamma-glutaminowy niezbędny do wytwarzania ornityny (potrzebna do urogenenzy). Kwas glutaminowy poprawia odbieranie wrażeń smakowych (stąd obecne glutaminiany w przyprawach i potrawach). Reagując z alfa-ketokwasami jest głownym dawcą grupy aminowej dla syntezy innych aminokwasów.

Kwas glutaminowy jest neuroprzekaźnikiem (neurotransmitterem) w ośrodkowym układzie nerwowym. Ma zdolność wywoływania depolaryzacji błony postsynaptycznej. Kwas glutaminowy występuje w mózgu, módżdżku i rdzeniu kręgowym. Należy do czynników pobudzających, działających na receptory NMDA (kanały wapniowe; powoduje napływanie jonów wapnia do wnętrza neuronów). Uczestniczy w powstawaniu engramów (śladów pamięciowych).

Po rozpadzie daje kwas gamma-aminomasłowy. Bierze udział w syntezie acetylocholiny i adrenaliny. Pobudza wydzielanie żółci i soku trzustkowego. Poprawia ukrwienie narządów płciowych, stymuluje wzrost i rozwój jajników, pęcherzyków Graafa i ciałka żółtego. W dużych dawkach powoduje jednak degenerację komórek nerwowych w wyniku otwarcia kanałów wapniowych. Działa na receptory NMDA (N-methyl D-aspartate), otwiera kanały wapniowe i zwiększa napływ wapnia do neuronów. Jest to proces niezbędny do powstawania engramów, czyli śladów pamięciowych. Kwas glutaminowy znalazł zastosowanie w leczeniu wyczerpania nerwowego, utrudnionej koncentracji i zaburzeń pamięci.

Powstający z kwasu glutaminowego kwas alfa-ketoglutarowy jest łącznikiem przemiany węglowodanowej z przemianą białkową Wraz z glukozą wpływa na utrzymanie właściwego stężenia potasu w neuronach mózgowych.

  • Lubię to 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Zapoznaj się z: Terms of Use, Privacy Policy, Guidelines, We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.