DajanaG Posted July 10, 2022 Share Posted July 10, 2022 Tauryna Tauryna C2H7NO3S (2-aminoethanesulfonic acid) występuje naturalnie w tkankach i wydzielinach zwierząt. Została wyodrębniona z żółci byka w 1827 roku, przez Friedrich’a Tiedemann’a i Leopold’a Gmelin’a. W organizmie jest syntetyzowana z metioniny i cystyny lub cysteiny. Tauryna łagodzi objawy nadciśnienia. Uważana jest za naturalny czynnik obniżający podwyższone ciśnienie krwi. Eksperymentalnie wykazano na zwierzętach, że tauryna zapobiega otyłości i nieprawidłowemu rozmieszczeniu tłuszczów w ustroju. Zmniejsza również podatność na lęki. Działa przeciwcukrzycowo. Zapobiega agregacji krwinek, zmniejszając ryzyko zatoru. Opóźnia objaw nużenia się mięśni, dlatego uważany jest za czynnik zwiększający wytrzymałość fizyczną. W ośrodkowym układzie nerwowym pełni funkcje neurotransmittera. Uczestniczy w utrzymaniu prawidłowego poziomu potasu wewnątrz komórek. Zapobiega powstawaniu kamicy żółciowej. Niedobór tauryny w żółci powoduje zastoje żółci i wytrącanie się złogów cholesterolowych w drogach żółciowych. Doświadczalnie wykazano właściwości przeciwarytmiczne tauryny. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.