Jump to content

Recommended Posts

Tauryna

Tauryna C2H7NO3S (2-aminoethanesulfonic acid) występuje naturalnie w tkankach i wydzielinach zwierząt. Została wyodrębniona z żółci byka w 1827 roku, przez Friedrich’a Tiedemann’a i Leopold’a Gmelin’a. W organizmie jest syntetyzowana z metioniny i cystyny lub cysteiny. Tauryna łagodzi objawy nadciśnienia. Uważana jest za naturalny czynnik obniżający podwyższone ciśnienie krwi. Eksperymentalnie wykazano na zwierzętach, że tauryna zapobiega otyłości i nieprawidłowemu rozmieszczeniu tłuszczów w ustroju. Zmniejsza również podatność na lęki. Działa przeciwcukrzycowo. Zapobiega agregacji krwinek, zmniejszając ryzyko zatoru. Opóźnia objaw nużenia się mięśni, dlatego uważany jest za czynnik zwiększający wytrzymałość fizyczną. W ośrodkowym układzie nerwowym pełni funkcje neurotransmittera. Uczestniczy w utrzymaniu prawidłowego poziomu potasu wewnątrz komórek. Zapobiega powstawaniu kamicy żółciowej. Niedobór tauryny w żółci powoduje zastoje żółci i wytrącanie się złogów cholesterolowych w drogach żółciowych. Doświadczalnie wykazano właściwości przeciwarytmiczne tauryny.

  • Lubię to 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Zapoznaj się z: Terms of Use, Privacy Policy, Guidelines, We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.