DajanaG Posted July 10, 2022 Share Posted July 10, 2022 Momordica balsamina Linne (Balsamapfel) – przepękla pospolita w praktycznej fitoterapii. Przepękla pospolita – Momordica balsamina Linne (Balsamapfel, Balsam Apple, Momordique Baumier) należy do rodziny Cucurbitaceae (dyniowatych). Jest rośliną jednoroczną, dorastająca do 2 m długości. Liście dłoniaste, –5-klapowe. Kwiaty rozdzielnopłciowe, żółtawe. Owoc jajowaty, brodawkowaty, do 8 cm długości, czerwony. Uprawiany w Indiach, Palestynie, Południowej Ameryce, tropikalnej Afryce. Surowcem jest ziele, owoc, nasiona – Herba, Fructus, Semen Momoridicae balsaminae. Nadziemne części przepękli pospolitej zawierają alkaloidy (gorzka momordocyna = momordocin 0,38%), fitosterole, flawony, saponiny, garbniki, poliuronidy, sole mineralne (fosfor, cynk, miedź, mangan, żelazo, wapń; owoce zawierają 11-12% popiołu), witaminę C, karotenoidy. Nasiona zasobne w olej (32%) zawierający kwas alfa-oleostearynowy (46-47%), kwas stearynowy (29-30%), kwas oleinowy 15-16%), kwas linolenowy (7-8%). Przepękla pospolita zawiera werbaskozzyd o działaniu fitoncydowym, kalceolariozyd E o działąniu przeciwrodnikowym i przeciwzapalnym, kwas rozmarynowy o wpływie ochronnym na wątrobę, przeciwnowotworowym i fitoncydowym. Kwas rozmarynowy wykazuje aktywność przeciwzapalną, antyoksydacyjną, antywirusową i przeciwbakteryjną. Działanie przeciwlękowe kwasu rozmarynowego tłumaczy się inhibicją transaminazy GABA – gamma-aminobutyric acid transaminase. http://www.chemicalbook.com/CAS%5CGIF%5C61276-17-3.gif Verbascoside http://www.lookchem.com/300w//2010/0629/117477-59-5.jpg Calceolarioside E – związek (fenyloetanoid) o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwrodnikowym, ochronnym na hepatocyty i komórki mięśnia sercowego; znosi toksyczny wpływ adriamycyny na serce. Surowiec zawiera również diterpeny primaranowe (primarane diterpenes) o działaniu antywirusowym i hipoglikemicznym. Działanie fitofarmakologiczne: przeciwwirusowe (np. przeciwko HIV), pierwotniakobójcze, antybakteryjne (np. wobec Enterococcus faecalis, Staphyllococcus aureus, Klebsiella sp., Pseudomonas sp.); silnie przeciwzapalne; hipoglikemiczne, rozkurczowe, żółciopędne, przeciwmiażdżycowe, krwiotwócze. Wskazania: stany zapalne i zwyrodnieniowe wątroby i trzustki, hiperlipidemia, hipercholesterolemia, cukrzyca, miażdżyca, zaburzenia w wydzielaniu żółci, kamica żółciowa, zakażenia wirusowe, bakteryjne i pierwotniakowe układu pokarmowego; niedokrwistość. Ropne choroby skóry. W handlu znajdują się owoce nadające się do spożycia. Ponadto dostępne są ekstrakty suche z owoców. Ekstrakt suchy z owoców 4:1 polecam zażywać w dawce 1 g dziennie. Z ziela najlepiej sporządzać napar lub odwar, bowiem większość składników przechodzi do wody. 1-2 łyżki suchego ziela zalać 1 szklanką wody, gotować do 20 minut, przecedzić. Pić po 1/2 szklanki 2 razy dziennie. Efektywna jest nalewka na winie i alkoholu 40-50%: 100 g owoców świeżych lub 100 g ziela suchego zalać 500 ml alkoholu 40-50% gorącego lub 700 ml wina. Odstawić na 7-10 dni, przefiltrować. Wino spożywać po kieliszku 100 ml dziennie przez 1-2 tygodnie. Wyciąg na wódce lub rumie spożywać po 15-20 ml 1 raz dziennie przez tydzień. Kurację powtarzać co kwartał. 2-3 owoce spożyte dziennie działają leczniczo. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.