DajanaG Posted July 12, 2022 Share Posted July 12, 2022 Kłącze kosaćca – Rhizoma Iridis w praktycznej fitoterapii. Niebawem możliwe będzie pozyskiwanie kłączy kosaćca, szczególnie gdy rozpoczną się rozmaite prace porządkowe w rowach melioracyjnych i stawach hodowlanych (pogłębianie, oczyszczanie). Kłącza można też pozyskiwać jesienią. Dziko rosnącym gatunkiem jest kosaciec żółty – Iris pseudoacorus Linne, z rodziny kosaćcowatych – Iridaceae. Do tej rodziny należy też rodzaj mieczyk – Gladiolus, np. gatunek mieczyk błotny – Gladiolus paluster Gaudin, mieczyk drobnokwiatowy – Gladiolus parviflorus Berdau, czy mieczyk dachówkowaty – Gladiolus imbricatus Linne. Kosaciec żółty posiada kłącza grube, rozgałęzione. Liście szablaste, lancetowate, równowąskie. Kwiaty żółte, długoszypułkowe. Kwitnie od maja do czerwca. Rośnie nad brzegami rzek i stawów, na błotach i bagnistych łąkach, preferuje wody stojące i wolno płynące. W ogrodach uprawianych jest wiele rozmaitych odmian kosaćca, np. kosaciec niemiecki – Iris germanica Linne powstał wskutek skrzyżowania Iris pallida Lamarck, Iris variegata Linne i Iris aphylla Linne (wg S. Wóycicki, 1957 r., s. 337). Gatunki te pochodzą z Europy środkowo-wschodniej i południowej. Iris germanica kwitnie na biało, żółto, fioletowo, purpurowo, a nawet wytwarza kwiaty dwubarwne. Iris florentina Linne pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Do celów leczniczych stosuje się następujące gatunki: 1. Kosaciec żółty – Iris pseudoacorus L. zawiera magniferynę, wiolaksantynę, benzochinony (iryschinon = Irisquinone), glikozyd nasercowy (izoflawonowy) irydynę (7-glucoside of irigenin; 5,7-dihydroxy-3-(3-hydroxy-4,5-dimethoxyphenyl)-6-methoxychromen-4-one = O-methylated flavonoids), olejek eteryczny, iryzynę (irisin), irischinon A (irisquinone A), kwas mirystynowy, hemicelulozy, pektyny, m-karboksyfenyloalanina. P. Kaššák (2012 r.) wykazał obecność kwasu galusowego (5 g w 100 g świeżego kłącza), flawonoidów (jako katechiny) – ok. 33,7% w 100 g świeżego surowca, przy czym podczas przechowywania surowca suchego zawartość flawonoidów spadała. Surowcem jest kwiat i kłącze – Rhizoma et Flos Iridis pseudoacori. Kłącza najlepiej suszyć w temp. 40-50 stopni C, a kwiaty w temp. 20-30 stopni C. Długotrwałe suszenie i światło niekorzystnie wpływają na skład surowca i obniżają jego wartość leczniczą. Jest to silnie działające zioło, po przedawkowaniu jest trujące. Napar z kwiatu (1 łyżka na szklankę wrzącej wody lub mleka, z miodem, syropem klonowym, syropem z agawy, z propolisem, sokiem malinowym) działa wykrztuśnie, napotnie, przeciwgorączkowo, moczopędnie i uspokajająco. W chorobach układu oddechowego (infekcje, alergia, stany zapalne, kaszel, chrypka) stosować 4 razy dziennie po 100 ml. Odwar z kłączy działa przeciwdrobnoustrojowo, pobudzająco na miesiączkowanie, wzmagająco na wydzielanie śluzu i oczyszczanie nabłonka dróg oddechowych, przeciwkaszlowo, przeciwbólowo, uspokajająco, rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, rozwalniająco i przeciwnowotworowo (szczególnie wyciąg alkoholowy z kłączy). Pobudza procesy odtruwania, wzmaga wydzielanie żółci i soku trzustkowego. Działa ochronnie na wątrobę. Hamuje stany zapalne w stawach, tkance łącznej właściwej i mięśniowej. 2 g surowca zalać 1 szklanką wody, gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut, przecedzić po 20 minutach. Podzielić na 4 porcje i wypić w ciągu dnia. Ponadto do okładów, przemywania skóry, płukanek przy stanach zapalnych skóry i błon śluzowych. Daje niekiedy dobre wyniki w leczeniu atopowego zapalenia skóry (okłady, przemywanie). Sproszkowane kłącze nadaje się do wyrobu zasypek na skórę (25-30%, dodać też tlenek cynku 5%, tlenek magnezu 0,5%, skrobię 10%, kredę – węglan wapnia 15-25%, sproszkowany liść babki 10-25%, korzeń żywokostu 10-20%) przyspieszających gojenie u ustępowanie stanów zapalnych skóry. Intrakt 1:3 na kłączu (alkohol 50%, gorący) dodany do oleju lnianego, rokitnikowego, z lnianki, pasty cynkowej, maści tranowej i balsamu Szostakowskiego (w równych proporcjach) i z dodatkiem olejku herbacianego (3%) leczy trudno gojące się rany, owrzodzenia i wypryski. Intrakt z suchego kłącza rozdrobnionego (100 g na 500 ml gorącego alkoholu 50%) działa uspokajająco, antybakteryjnie, przeciwwirusowo, pierwotniakobójczo, roztoczobójczo i fungistatycznie. Wzmaga diurezę i miesiączkowanie. Usuwa stany lękowe, znosi nerwice wegetatywne. Proponuję stosować 3 razy dziennie po 3 ml przy zakażeniach ogólnoustrojowych, skóry, układu oddechowego i moczowego. Przy zakażeniach układu moczowego polecam: Rp. Wyciąg polecany przy infekcjach układu moczowo-płciowego. Kłącze kosaćca żółtego lub niemieckiego 25 g Ziele połonicznika 20 g Ziele nawłoci 20 g Liść ortosyfonu lub boldo 20 g Liść mącznicy lub borówki 25 g Ziele nasturcji 20 g Zioła wymieszać i rozdrobnić, zwilżyć spirytusem. Po 5 minutach zalać 1400 ml wina czerwonego wytrawnego. Postawić na reszo i powoli doprowadzić do wrzenia. Trzymać na małym ogniu 10 minut, po czym odstawić pod przykryciem do ostygnięcia. Przelać do słoja, zamknąć i zostawić na 7 dni, codziennie lub co dwa dni wstrząsając. Przefiltrować. Pić kieliszek (do wina czerwonego) 2 razy dziennie przy zakażeniach układu moczowego. 2. Kosaciec niemiecki – Iris germanica L. zawiera olejek eteryczny (ok. 0,2%), w w nim iron (10-20%): alfa-, beta- i gamma-iron; kwas mirystynowy, seskwiterpeny, naftalin; flawonoidy (irilon, irigenin, iriflogenin, irisolon), mono, bi- i spirocykliczne trójterpenoidy (irydale). Iridale w czasie przechowywania surowca ulegają utlenieniu do ironów i właśnie one są odpowiedzialne za fiołkowy zapach kłączy (stąd w dawnych lekospisach “korzeń fiołkowy”, choć z fiołka nie pochodził). W miarę przechowywania surowca spada zawartość flawonoidów, ale rośnie zawartość ironów. Pod dwóch latach przechowywania kłącze ma najwyższą zawartość ironów, ale po 3-4 latach ich udział w składzie zaczyna maleć. Kosaciec niemiecki zawiera pochodne benzochinonu, fitosterole (stigmasterol-3-O-β-D-glucopyranoside, stigmasterol), polisacharydy (w kłączach 50%, w tym skrobię, śluzy), kwas synapinowy, protokatechowy, galusowy, magniferynę. Magniferyna jest pochodną ksantonu (xanthone) o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, antyoksydacyjnym, hamującym 5-alfa-reduktazę, przeciwcukrzycowym i ochronnym na żołądek (gastroprotectivum) i wątrobę (hepatoprotectivum). Surowce: kwiat, liście i kłącze. Liście są źródłem flawonoidów i witaminy C. 3. Kosaciec amerykański – Iris versicolor L. (=Iris virginica L.) pochodzi z Ameryki Północnej, jest uprawiany w Europie; zawiera trójterpeny (iriversical C-31 trójterpen, 0,2%), fruktany 7%, sacharozę (2%), żywicę, olejek eteryczny, garbniki, fitosterole, kwas salicylowy. Surowiec – kłącze suche – Rhizoma Iridis versicoloris. W tradycyjnej medycynie Indian w leczeniu puchliny wodnej. Ponadto jako środek zapobiegający wymiotom u ciężarnych kobiet, w chorobach reumatycznych (stawów) i schorzeniach wątroby. Stosowany był odwar z rozdrobnionego kłącza oraz sproszkowane kłącze. Dawka 3-5 g surowca 2-3 razy dziennie. 4. Iris tenax Douglas ex Lindley (Oregon Iris) pochodzi z Ameryki Północnej – świeże kłącza stosowane w leczeniu zapalenia wyrostka robaczkowego (Appendix vermiformis) – zastosowanie homeopatyczne. 5. Kosaciec blady – Iris pallida Lamarck pochodzi z krajów wokół Morza Adriatyckiego, zawiera fenolokwasy (kwas p-kumarowy, ferulowy, synapinowy), izoflawony (irydyna, irygenina, iryzolidon, irylon, tektorydyna), fitosterole i triterpeny (alfa- i beta-amyryna, alfa-irygermanal, gamma-irygermanal, irypallidal), ksantony, śluzy, skrobię, olejek eteryczny (irony, acetovanillon, acetofenon, acetoveratron). Bicykliczne triterpeny przy utlenianiu dają alfa-, beta- i gamma-iron o zapachu fiołkowym. Kosaciec blady – Iris pallida L. i kosaciec niemiecki – Iris germanica L. mają podobne zastosowanie lecznicze i właściwości farmakologiczne. Wskazania są następujące: dychawica oskrzelowa (astma), zapalenie oskrzeli, kaszel różnego pochodzenia, nieżyt jamy nosowo-gardłowej, migrena, nerwobóle, nieżyty układu oddechowego wskutek palenia tytoniu (kaszel poranny palaczy), podniecenie nerwowe, stany nieżytowe żołądka i jelit, choroby trzustki, stany zapalne nerek, pęcherza moczowego i gruczołu krokowego, choroby reumatyczne, choroby wątroby. Nowe badania dowodzą, że wyciągi z kłączy kosaćców działają cytotoksycznie wobec komórek nowotworowych, stąd niektórzy fitoterapeuci zalecają preparaty z kosaćca w leczeniu wspomagającym nowotwory. Wodne wyciągi z kłączy kosaćca działają niewątpliwe wykrztuśnie, rozmiękczająco, przeciwzapalnie, hamują rozwój bakterii, wirusów, pierwotniaków i grzybów; pobudzają oddychanie, wzmagają diurezę, łagodzą kaszel, wpływają rozkurczowo na mięśnie gładkie; rozluźniają mięśnie szkieletowe i uspokajają; działają przeciwlękowo. Nalewka z kwiatów i kłączy działa pobudzająco na miesiączkowanie i działa uspokajająco; mocno pobudza wydzielanie moczu, oddziałuje też przeciwbólowo i relaksująco. Olejek eteryczny z kosaćca jest stosowany w przemyśle kosmetycznym. Odwar z kłączy kosaćca działa rozjaśniająco na cerę, zmiękczająco, odżywczo, nawilżająco, przeciwtrądzikowo i przeciwzapalnie. Hamuje rozwój bakterii. Ekstrakty z kłączy kosaćca mogą być stosowane do wyrobu toników, mleczek kosmetycznych, kremów (15-20%), a zaparzone sproszkowane kłącza jako maseczka kosmetyczna. Sproszkowane kłącza są też dobrą zasypką przeciwzapalną, gojącą i antyseptyczną na skórę. Proszek taki można mieszać ze skrobią ryżową (15-25%), ziemniaczaną (15-25%), bentonitem (15-25%), węglanem wapnia (3-5%), tlenkiem cynku (1-2%), olejkiem miętowym – przy świądzie skóry (0,1-0,2%), olejkiem herbacianym – przy potówkach i trądzikowej cerze (0,5-1%). Do roztworów nalewki kosaćcowej (15%) można dodawać hydrochinon (1-5%) i sok z pietruszki (10%), sok z korzenia chrzanu (5%) i sok cytrynowy (10-15%) w celu wzmocnienia działania wybielającego (przeciwko plamom i piegom). Sproszkowane kłącza kosaćca (15-25%) wymieszane z kwaskiem cytrynowym (10%), kwasem winowym (lub jabłkowym, bursztynowym 5%), węglanem wapnia (10-25%), wodorowęglanem sodu (soda oczyszczona) 15-25%, tlenkiem cynku (0,5%), witaminą C (0,1-0,5%) i olejkiem eukaliptusowym (0,25-0,5%) i (lub) herbacianym (0,2-0,5%) daje doskonały proszek do czyszczenia zębów i hartowania dziąseł, usuwający zapalenie dziąseł, grzybicę jamy ustnej i kamień nazębny. Proszek z uwagi na zawartość wodorowęglanu sodu i kwasku cytrynowego będzie burzliwie pienił się. Właściwości myjące zęby wzmocni dodatek (5-10%) sproszkowanego korzenia mydlnicy, zawierający saponiny (związki powierzchniowo czynne). Dawne proszki do czyszczenia zębów zawierały również tlenek magnezu (0,5-1%), wodorowęglan potasu (5-15%), sproszkowany skrzyp (jako źródło naturalnej krzemionki), glinkę naturalną, bentonit, olejek miętowy. Odwar – Decoctum Iridis: 5 g kłączy rozdrobnionych zalać 1 szklanką wody; gotować na małym ogniu 20 minut, odstawić na 20 minut, przecedzić. Dodać syrop malinowy, miód. Pić kilka razy dziennie po 50-100 ml w razie nieżytu układu oddechowego. W innych chorobach – 2 razy dziennie po 100 ml. Ponadto do obmywania, okładów, płukanek. Napar – Infusum Iridis: 2 łyżki kwiatów zalać 1 szklanką mleka lub wody wrzącej, odstawić pod przykryciem na 20 minut, przecedzić. Stosować jako środek moczopędny, czyszczący krew, przeciwalergiczny, przeciwzapalny i uspokajający. Pić 2-3 razy dziennie po 60-100 ml. Nalewka – Tinctura Iridis: 100 g rozdrobnionych kłączy zalać 500 ml alkoholu 50%, odstawić na 1 miesiąc, przecedzić. Doustnie przyjmować 5 ml 3 razy dziennie przez 3 tygodnie. Kuracje wznawiać co kwartał. Lepiej działa kłącze kosaćca gotowane w winie. 100 g rozdrobnionego kłącza suchego zwilżyć spirytusem i po 5 minutach zalać 500 ml wina czerwonego lub białego wytrawnego. Gotować 5 minut na wolnym ogniu, przelać wszystko do słoja, zamknąć, zostawić na tydzień. Przefiltrować. Codziennie wypijać 30 ml wina. Stosować przy chorobach przewlekłych, lękach, nowotworach i nerwicach. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.