Jump to content

Różański - Wiosnówka pospolita – Draba verna Linne jako stomachicum, depurativum et cholagogum.


Recommended Posts

Wiosnówka pospolita – Draba verna Linne jako stomachicum, depurativum et cholagogum.

Wiosnówka pospolita  Erophila verna (L.) Besser = Draba verna Linne należy do rodziny krzyżowych – Cruciferae (Brassicaceae). Czasem jest nazywana głodkiem pospolitym lub mrzygłodem. Rośnie na ugorach i polach, nieużytkach. Zbierać ją można do kwietnia, bowiem pojawia się na przedwiośniu, a w maju najczęściej już jest przekwitnięta i obumiera. Jest to drobna roślina jednoroczna, jara lub ozima, do5-10 cm wys., o liściach lancetowato-łopatkowatych skupionych w różyczkę. Kwiaty drobne, o płatkach głęboko rozciętych, do 1/3 długości płatka, białe. Drobne kwiaty zebrane w kwiatostany (grona). Roslina owłosiona. owocem jest łuszczynka, drobna, lancetowata, wielonasienna. Jest pospolitą rośliną w naszym kraju

Surowcem zielarskim jest kwitnące ziele – Herba Drabae (Erophilae), które najlepiej przerabiać na świeżo, bowiem w czasie suszenia traci właściwości fitoncydowe, moczopędne i żółciopędne; odtruwające’ wzmagające apetyt.

Składniki aktywne: glukozynolaty (glikozydy siarkowe), olejek gorczyczny, flawonoidy (kemferol, astragalina, kwercetyna), kumarynowce, gorycze, fitosterole, karotenoidy.

Działanie: pobudzające wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego, żółciopędne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, wzmagające trawienie. Źródło fitoncydów siarkowych o działaniu wspomagającym leczenie infekcji. Źródło witaminy C, B i karotenoidów, fitosteroli oraz aminokwasów siarkowych. Roślina jadalna; alternatywa dla pieprzycy Lepidium, ubiorka – Iberis, gęsiówki – Arabis i rzeżuchy – Cardamine. Można spożywać listki świeże w sałatkach odtruwających, żółciopędnych i wzmacniających oraz przygotowywać po rozdrobnieniu jak szpinak. Mleko i śmietana łagodzą smak gorczyczny.

Wskazania: osłabienie fizyczne, niedokrwistość, choroby skórne na tle zatruć i zaburzeń metabolicznych; zaburzenia trawienia; brak łaknienia; niedobory siarki w ustroju; zaburzenia wydzielania żółci i enzymów trzustkowych, żołądkowych i jelitowych; skłonności do infekcji.

Preparaty i dawkowanie. Roślina wrażliwa na suszenie, dlatego polecane są sałatki z dodatkiem oliwy i listków oraz kwiatów i młodych owoców wiosnówki, ponadto intrakt – Intractum Drabae, macerat – Maceratio Drabae i pulpa z oliwką.

Pulpa Drabae: listki, kwiaty i owoce wiosnówki zmiksować, dodać oliwkę lub olej lniany/ogórecznikowy/rokitnikowy/albo winogronowy 1:1, wymieszać. Przechowywać w lodówce. Zażywać 1 raz dziennie na czczo po 1 łyżce dla pobudzenia detoksykacji, wzmocnienia i jako środek przeciwkamiczy dla pęcherzyka żółciowego. Dobry środek oczyszczający i decydujący metabolicznie w czasie głodówek 3-7 dniowych. Polecam przy wypadaniu włosów i skórnych wypryskach, trądziku powstałych na tle zatruć i zaburzeń przemiany materii. Pulpa Drabae leczy suche rany, wypryski, oparzenia i odleżyny, szczególnie w połączeniu z balsamem Szostakowskiego i olejem rokitnikowym i tranem (równe proporcje). Polecam na rozległe zmiany łuszczycowe i oporne wypryski (okłady). Skojarzyć z doustnym przyjmowaniem wiosnówki.

Liście, kwiaty i owoce wiosnówki łączyć w sałatkach z ogórkiem, pomidorem, oliwkami, oliwą, olejem lnianym, z kwiatami miodunki, z młoda pokrzywą, z ziarnopłonem, rzeżuchą, piżmaczkiem wiosennym, młodym podagrycznikiem, tasznikiem, szczawikiem, bluszczykiem kurdybankiem, czosnaczkiem, czosnkiem niedźwiedzim oraz gwiazdnicą.  Dodać ewentualnie ser, kiełki, pędy bambusa, karczochy.

Intractum Drabae: 1 część listków, kwiatów i owoców rozdrobnionych zalać 5 częściami gorącego alkoholu 40% lub wina wytrawnego. Odstawić na 3 dni, przefiltrować. Zażywać po uprzednim wymieszaniu z miodem przy kaszlu, chrypce, infekcjach układu oddechowego, zapaleniu opłucnej, chorobach zakaźnych i miażdżycy. Intrakt na etanolu wcierać w skórę owłosioną i we włosy ( po umyciu) przy łysieniu, wypryskach, łamliwości włosów, braku połysku, rozdwajaniu końcówek włosów i łupieżu.

Maceratio Drabae: 4 łyżki rozdrobnionej wiosnówki zalać 1 szklanką chłodnej wody zdrojowej (np. Jan, Słotwinka, Wielka Pieniawa), odstawić na 6 godzin. Przecedzić. Pić po 1 szklance na czczo. W przypadku kuracji odtruwających, oczyszczających wątrobę i poprawiających przepływ żółci zastosować macerat  z wiosnówki sporządzony na wodzie Zuber i pić po 1/2 szklanki na czczo 2 razy dziennie.

Kuracja wiosnówką powinna trwać 1-3 tygodnie.

Ziele można zamrozić na okres, kiedy ta roślina nie występuje.

  • Lubię to 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Zapoznaj się z: Terms of Use, Privacy Policy, Guidelines, We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.