DajanaG Posted July 12, 2022 Share Posted July 12, 2022 Czy czosnek (Garlic, Knoblauch) działa immunostymulująco? Czosnek (niem. Knoblauch, ang. Garlic, fr. Ail) Allium sativum Linne, z rodziny Alliaceae (czosnkowate) lub liliowatych – Liliaceae posiada różne właściwości, zależnie od sposobu przygotowania. Czosnek jest używany w postaci świeżej (świeża cebulka czosnkowa), wysuszonej i sproszkowanej, maceratu olejowego, olejku eterycznego i ekstraktu suchego. Te rozmaite formy czosnku mają odmienny skład chemiczny i różną aktywność. Koncentrat ze świeżego czosnku działa stymulująco na układ odpornościowy przez aktywację funkcji makrofagów, wzbudzanie limfocytów NK, zwiększanie produkcji IL-2 = interleukiny-2, TNF (czynnik martwiczy nowotworów) i IFN-gamma (interferon gamma). Jednocześnie wykazano, że czosnek unieczynnia wolne rodniki z granulocytów obojętnochłonnych. IFN-gamma hamuje namnażanie wirusów oraz podziały niektórych guzów nowotworowych. TNF natomiast odpowiada za apoptozę (śmierć komórek) komórek nowotworów. IL-2 zapewnia niszczenie antygenów (np. bakterii) przez limfocyty. Słuszne okazały się również dawne informacje o przeciwmiażdżycowym wpływie czosnku. Czosnek hamuje biosyntezę cholesterolu w hepatocytach. Hamuje też agregację trombocytów, oksydację lipoprotein i rozszerza naczynia krwionośne, poprawiając krążenie krwi, w tym wieńcowe. Nasila fibrynolizę i przedłuża czas krzepnięcia krwi. Działa antyrodnikowo. Wzmaga wydzielanie żółci. Działanie antybakteryjne, pierwotniakobójcze, fungistatyczne i antywirusowe zostało wielokrotnie dowiedzione, jednakże nie należy przeceniać tych właściwości. Czosnek działa grzybobójczo i bakteriobójczo w wysokich stężeniach niemożliwych do uzyskania w dawkach doustnych (objawy zatrucia, wymioty, ból brzucha, nudności), jednakże realnych do użycia miejscowego (błony śluzowe, skóra). Osobiście w badaniach wykazałem, że niektóre bakterie, np. Enterococcus faecalis tolerują wysokie stężenia (1:2000) czosnku. Podobnie grzyby z rodzaju Candida są mało wrażliwe na czosnek spożywany w wysokich dawkach leczniczych. Nie mniej jednak czosnek należy do roślin fitoncydowych, ale moim zdaniem są to fitoncydy “naruszalne” przez bakterie i grzyby w kierunku dezaktywacji i coraz częściej będziemy się spotykać z opornością bakterii i grzybów na fitoncydy z grupy glukozynolatów (glikozydów siarkowych). Świeży, nieuszkodzony czosnek zawiera S-alkilo-cysteino-sulfotlenki: alliina 0,35-1,3% (S-allilo-L-cysteinosuflotlenek, izo-alliina (1-propenyl-alliina), methiina (metylo-alliina). Są to związki bezwonne w żywych komórkach czosnku. W razie uszkodzenia, pod wpływem enzymów (peroksydazy, emulsyny, allinazy) rozpadają się te związki do allicyny (allilo-2-propenotiosulfinian), a dalej do diallilo- i oligosiarczków oraz E- i Z-ajoenów. Niektóre odmiany czosnku wyzwalają w tych reakcjach winylodithiiny i winylosiarczki. Produkty rozpadu alliiny dopiero wyzwalają charakterystyczny czosnkowy zapach. Alliina nie posiada zapachu. Czosnek sproszkowany zawiera 0,5-2,5% allicyny, przy czym zgodnie z Ph. Eur. powinien zawierać nie mniej niż 0,45% allicyny; ponadto glutamylopeptyd, saponiny sterydowe i trójterpenowe (alliospirozyd, satiwozyd = sativoside), lektyny, flawonoidy, polisacharydy, adenozynę, związki selenu (z aminokwasami). Wyciągi z czosnku przygotowywane na etanolu i w temp. 0 stopni C zawierają alliinę. Jeśli temperatura jest wyższa to wyciąg jest bogaty w allicynę. Wyciągi olejowe zawierają głównie ajoeny, winylodithiiny i allilo-oligosiarczki. Olejek eteryczny czosnkowy, uzyskiwany na drodze destylacji z para wodną zawiera 50-60% diallilo-oligosiarczków. Wyciąg suchy z czosnku na etanolu (temperatura pokojowa) jest bogaty w allicynę, S-allilocysteinę, S-allilomerkaptocysteinę, Alliksynę (Allixin – fitoaleksyna) i związki seleno-aminokwasowe. Zastosowanie czosnku w medycynie ludowej: środek przeciwrobaczy (na czczo, świeży surowiec), wiatropędny, poprawiający trawienie, przeciwmiażdżycowy, wzmacniający przy osłabieniu, przeciwcukrzycowy i rozgrzewający przy przeziębieniu. Polecany w leczeniu stanów zapalnych i zakażeń układu oddechowego 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.