Jump to content

Różański -5-Methyl-7-methoxyisoflavone = 7-methoxy-5-methylisoflavone jako anabolik.


Recommended Posts

5-Methyl-7-methoxyisoflavone = 7-methoxy-5-methylisoflavone jako anabolik.

W 1979 r. w Amerykańskim Urzędzie Patentowym zatwierdzono wynalazek pod nr 4,163,746: Metabolic 5-methyl-isoflavone-derivatives, process for the preparation thereof and compositions containing the same autorstwa Feuer; Laszlo (Budapest, HU), Farkas; Lorand (Budapest, HU), Nogradi; Mihaly (Budapest, HU), Vermes; Borbala (Budapest, HU), Gottsegen; Agnes (Budapest, HU), Wolfner; Andras (Budapest, HU). Jest to związek izoflawonowy uzyskany syntetycznie. Wg autorów wynalazku nie działa estrogennie typowo dla izoflawonów izolowanych z roślin motylkowatych, np. lucerny, koniczyny, ołownika – Pueraria lobata, czy komonicy.

5-methyl- 7-methoxyisoflavone C17H14O3 wykazuje podobieństwo do genisteiny, daidzyny, formononetyny, czy pratenseiny to jednak ma odmienne właściwości biochemiczne i farmakologiczne. Autorzy podjęli badania nad wpływem 5-Methyl-7-methoxyisoflavone na przyrost masy ciała u zwierząt. Okazało się, że wykazuje działanie anaboliczne. Zwiększa retencję azotu w ustroju i pobudza syntezę białek, hamuje procesy kataboliczne. Zmniejsza wydalanie fosforu, potasu i wapnia. Obniża poziom cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowo. Autorzy podjęli badania nad wpływem 5-Methyl-7-methoxyisoflavone na przyrost masy ciała u zwierząt i potwierdzili, że zwiększa przyrosty nawet o 10% (drób) w ciągu 5 tygodni tuczu. Podobne właściwości do 5-metylo-7-metoksy-izoflawon wykazują: 5-metylo-7-etoksy-izoflawon, 5-metylo-7-(2-hydroksy-etoksy)-izoflawon i 5-metylo-7-izo-izoflawon. Dla człowieka dawka zalecana przez autorów węgierskich wynosi 100 mg 2-3 razy dziennie.  7-methoxy-5-methylisoflavone dobrze wchłania się z jelit do krwi, szczególnie w obecności tłuszczów, cukrów i alkoholu, w ciągu 20-30 minut. Okres półtrwania wynosi 6-7 godzin. Na przemiany jelitowe tego związku mogą wpływać mikroorganizmy symbiotyczne (zwiększać przyswajalność, metabolizowanie). Produkty rozpadu wydalane są z moczem w połączeniu z kwasem glukuronowym oraz częściowo z żółcią.

Izoflawony pochodzenia roślinnego należą do flawonoidów. Większość z nich wywiera wpływ estrogenny przyłączając się do podtypu alfa- i beta- receptorów estrogenowych. Genisteina jest inhibitorem kinazy tyrozynowej (tyrosine kinases), która stymuluje rozwój guzów nowotworowych. Genisteina hamuje onkogenezę (rozwój nowotworów). Należy jednak pamiętać, że genisteina może hamować rozwój raka płuc, może również zapobiegać nowotworom piersi, z drugiej jednak strony może promować rozwój raka piersi już istniejącego. Hamuje natomiast rozwój nowotworów gruczołu krokowego.

Izoflawony blokując utratę wapnia z kości są pomocne w leczeniu i profilaktyce osteoporozy. Obniżają poziom LDL, podnoszą stężenie HDL. Wpływają antyrodnikowo, przeciwzapalnie, przeciwwysiękowo, chronią przed szkodliwym wpływem promieniowania radioaktywnego.

Podsumowując:

  • 7-methoxy-5-methylisoflavone jest przydatny w produkcji zwierzęcej jako alternatywa dla antybiotykowych stymulatorów wzrostu, nie jest jednak ujęty w wykazie dodatków i materiałów paszowych Unii Europejskiej (patrz: http://ec.europa.eu/food/food/animalnutrition/feedadditives/comm_register_feed_additives_1831-03.pdf) -  w związku z czym nie może obecnie być wykorzystywany w rolnictwie.
  • 7-methoxy-5-methylisoflavone nie jest także dopuszczony do suplementacji diety i do żywności dla ludzi, zatem wprowadzanie tego związku do obrotu handlowego jest obecnie nielegalne. Brak do tej pory opinii i zezwolenia EMEA i EFSA do stosowania.
  • 7-methoxy-5-methylisoflavone nie jest związkiem naturalnie występującym w roślinach, jest jedynie spokrewniony chemicznie z izoflawonami roślinnymi, zatem powoływanie się sprzedawców na naturalne pochodzenie związku nie jest prawdą.
  • 5-methyl- 7-methoxyisoflavone  nie stosować u osób z rozpoznanym nowotworem piersi; ten syntetyczny anabolik może promować rozwój innych nowotworów, dlatego nie należy go utożsamiać z prewencyjnym wpływem onkostatycznym (przeciwnowotworowym) naturalnych izoflawonów roślinnych.
  • Lubię to 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Zapoznaj się z: Terms of Use, Privacy Policy, Guidelines, We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.