DajanaG Posted July 12, 2022 Share Posted July 12, 2022 Yerba Santa /Eriodictyon californicum (Hooker et Arnott) Torrey/ jako źródło witaminy P. Yerba Santa to Eriodictyon californicum (Hooker et Arnott) Torrey pochodząca z Ameryki Środkowej, Południowej i Północnej. Należy do rodziny Hydrophyllaceae (czerpatkowate = facellowate).Surowcem jest ziele lub liść – Herba et Folium Eriodyctyonis. Z ziela lub samych liści przygotowywane są: napar, nalewka, ekstrakt, syrop. Ziele/liść Yerba Santa zawiera od 3 do 6% eriodykcjoniny (eriodictyionine), czyli homoeriodykcjolu (homoeriodictyol), od 0,23-0,6% eriodykcjolu (5,7,4’3’tetrahydroksyflawanon), pinocembrynę, 3’methyl-4’isobutyryleriodictyol, sakurenetynę, chrysoeriol, chryzynę, cirsimaritin (cyrsymarytynę); kwas eriodykcjonowy (eriodictyonic acid), żywice, garbniki, gumy, cukrowce, kwas octowy, kwas mrówkowy, olejek eteryczny (0,1%). W żywicy stwierdzono obecność triakontanu, pentatriakontanu, kwasu cerotowego (kwas woskowy; cerotic acid), chryzoeriodykcjolu, ksantoeriodykcjolu, eriodonolu. Eriodykcjol to flawanon (flawonoid), który należy do związków określanych jako witamina P (obok rutyny, kwercetyny, kwercytryny). Działanie: wykrztuśne, rozkurczowe, napotne, przeciwgorączkowe, wzmacniające, przeciwastmatyczne, przeciwwysiękowe, wzmacniające i uszczelniające naczynia krwionośne. W dawnej farmacji do neutralizowania gorzkiego smaku leków. Zewnętrznie do okładów: przeciwreumatyczne, leczące obrzęk, stłuczenia i sińce. Dawka sproszkowanego surowca: 1 g 2-3 razy dziennie. Rozdrobnione liście lub ziele można parzyć – Infusum Eriodictyonis: 1-2 g na szklankę wrzącej wody, pić 2 razy dziennie; w przeziębieniu, gorączce, grypie, uporczywym kaszlu – częściej, ale mniejsze dawki, najlepiej co 2-3 godziny. Nalewka – Tinctura Eriodictyonis 1:5 na alkoholu 50-65%: 5-10 ml 2-3 razy dziennie. Nalewkę można zmieszać z miodem lub syropem glukozowo-fruktozowym albo z sacharozy w stosunku 1:1 lub 1:2 uzyskując dobry syrop wzmacniający i przeciwkaszlowy (1 łyżka 3-4 razy dziennie). Także z odwaru (1 łyżka na szklankę wody), gotowanego przez kilka minut można otrzymać syrop po dodaniu miodu lub syropu cukrowego. W medycynie ludowej surowiec był gotowany dłużej (nawet ok. 30 minut). Wskazania: jako źródło witaminy P, nieżyty układu oddechowego, choroby zakaźne, przeziębienie, choroba wieńcowa, nadciśnienie, zaburzenia krążenia ocznego i obwodowego, zakrzepowe zapalenie żył, miażdżyca, zawroty głowy, stany zapalne naczyniówki i siatkówki, cukrzyca, trądzik różowaty, stany zapalne nerek, zapalenie dziąseł, paradontoza, alergia (jako środek przeciwwysiękowy i antyhistaminowy), żylaki, retinopatie, plamice naczyniowe (kruchość naczyń krwionośnych). Wskazania dawne: gruźlica, grypa, przeziębienie, astma, reumatyzm, gorączka, kaszel, zapalenie oskrzeli. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.