DajanaG Posted July 12, 2022 Share Posted July 12, 2022 Nasienie babki jajowatej – Semen Plantaginis ovatae jako surowiec śluzowy. Dla przypomnienia podam, że do popularnych surowców śluzowych należą: nasienie kozieradki – Semen Trigonellae = Foenugraeci (niem./szwajc. Bockshornsamen; ang. Fenugreek) z rodziny Fabaceae (motylkowatych), nasienie szarańczynu strąkowego (chleba świętojańskiego) – Semen Ceratoniae siliquae (niem./szwajc. Karobenkernmehl; ang. Carob, St. John’s bread and locust bean) z rodziny Caesalpiniaceae (brezylkowatych) lub motylkowatych (Fabaceae = Leguminosae), guar (Guar galactomannanum) z Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taubert z rodziny Fabaceae (motylkowatych), nasienie lnu – Semen Lini (niem./szwajc. Leinsamen, ang Linseed) z rodziny Linaceae (lnowatych), korzeń żywokostu (ang. Comfrey root) – Radix Symphyti z rodziny Boraginaceae (szorstkolistnych), kwiat ślazu (ang. Mallow flower) – Flos Malvae z rodziny ślazowatych – Malvaceae, liść ślazu – Folium Malvae (ang. Mallow leaf) z rodziny Malvaceae, liść prawoślazu (ang. Marshmallow leaf) – Folium Althaeae i korzeń prawoślazu (ang. Marshmallow root) – Radix Althaeae z rodziny ślazowatych (Malvaceae), korzeń, nasienie i ziele babki lancetowatej, średniej lub szerokolistnej – Radix, Semen, Herba (Folium) Plantaginis z rodziny babkowatych – Plantaginaceae, kwiat maku polnego (Red Poppy petals) – Flos Rhoeados z rodziny Papaveraceae (makowatych), nasienie babki płesznika – Semen Psyllii z rodziny Plantaginaceae (ang. Psyllium seed). Nazwa surowca Zawartość śluzu Charakter chemiczny śluzu Semen Psyllii (nasiona babki płesznik) 10-12% kwaśne arabinoksylany Folium Plantaginis lanceolatae (liść babki lancetowatej) 2-6% ramnogalakturoniany, arabinoglaktany, glukomannany; kwas galakturonowy 30-35%, galaktoza 28-44%, arabinoza 20-32%, kwas glukuronowy 6-7%, glukoza 6-9%, ramnoza 4-7%, mannoza 2-4% Flos Verbasci (kwiat dziewanny) 3% ksyloglukany, arabinogalaktany Flos Malvae (kwiat ślazu) 6-9% ramnogalakturoniany Flos Tiliae (kwiat lipy) 8-10% kwasy uronowe (kompleksy) Semen Lini (siemię lniane) 3-10% Pentozany obojętne 20% (arbinoksylany: ksyloza 70%, arabinoza 20%, galaktoza, glukoza); kwaśna frakcja I 15% (ramnogalakturoniany: kwasy uronowe 40%, ramnoza, kw. galakturonowy, galaktoza 2:2:1); kwaśna frakcja II (ramnogalakturoniany: ramnoza, kwas. galakturonowy, galaktoza, fukoza 4:2:2:1) Herba Tussilago farfarae (ziele podbiału) 6-10% obojętne glukany i kwaśne polisacharydy; galaktoza 24%, arabinoza 21%, glukoza 15%, ksyloza 10%, kwas galakturonowy 6% Semen Trigonellae (nasienie kozieradki) 25-40% galaktomannany; mannoza 70%, galaktoza 28%, ksyloza 2% Radix Althaeae (korzeń prawoślazu) 10-20% ramnogalakturoniany, arabinany, arabinogalaktany, glukany Folium Althaeae (liść prawoślazu) 5-10% ramnogalakturoniany, glukany Babka jajowata – Plantago ovata Forsskal = Plantago ispaghula Roxburgh należy do rodziny babkowatych – Plantaginaceae. Pochodzi z Azji (np. Iran, Indie). Surowcem jest nasienie lub sama łupina nasienna – Semen Plantaginis ovatae et Tegumentum Seminis Plantaginis ovatae (niem. Indische Flohsamen). W nasionach babki jajowatej występują śluzy (ok. 20-25%) arabinoksylanowe, irydoidy, olej tłusty (bogaty w kwas linolowy, palmowy i olejowy), białka, fitosterole (beta-sitosterol, kampesterol, stigmasterol), triterpeny (alfa- i beta-amyryna), skrobia. Celulozy jest ok. 80%. Śluzy są zlokalizowane w łupinie nasiennej. Rozdrobnione, jak i całe nasiona babki jajowatej po namoczeniu w wodzie pęcznieją i śluzowacieją. Z nasion przygotowywane są kleiki i śluzowe wodne wyciągi. Regularne spożywanie nasion/łupin babki jajowatej powoduje spadek poziomu cukru, cholesterolu i triglicerydów we krwi; reguluje wypróżnienia, powleka ścianki przewodu pokarmowego, ogranicza wchłanianie lipidów, cukrów i cholesterolu do krwi i limfy. Kleiki, zmoczone nasiona, wodne maceraty i napary z nasion/łupin łagodzą stany zapalne przewodu pokarmowego, wspomagają leczenie owrzodzeń i nadżerek, zapobiegają zaparciom, dają uczucie sytości, przez co pomocne są w leczeniu otyłości. Ograniczając wchłanianie tłuszczowców i cukrowców pomagają w utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy, triglicerydów i cholesterolu w surowicy krwi. Śluzy babki jajowatej należą do prebiotyków, czyli substancji sprzyjających rozwojowi symbiotycznej (saprofitycznej) mikroflory przewodu pokarmowego. Dlatego korzystne jest łączenie nasion/łupin babki jajowatej z probiotykami (kulturami bakterii symbiotycznych). Wskazania: choroba wrzodowa, uporczywe biegunki, niestrawność drażniąca śluzówkę, zespół jelita nadwrażliwego, zaparcia, otyłość, hipercholesterolemia, hiperlipidemia, hiperglikemia, hemoroidy, polipy jelit, zgaga, nadmierny apetyt przy prawidłowym odżywaniu się. Zewnętrznie: suche zapalenie skóry, świąd odbytu (wlewki/lewatywy), zapalenie pochwy i warg sromowych (irygacje), zapalenie powiek i spojówek, podrażnienie gałki ocznej, zespół suchego oka (krople z naparu, okłady z odwaru/maceratu), łojotok (nawilżanie skóry zmniejsza odruchowo wydzielanie łoju), trądzik różowaty, spierzchnięte wargi (okłady), suche rany i odleżyny (okład), atopowe zapalenie skóry, suchy wyprysk, suchość stóp (kąpiele 1 godzinne, potem natarcie stóp maścią mocznikową 10% na lanolinie lub eucerynie; sprawdza się też olej lniany z 10-15% mocznika). Napar: 1 łyżka nasion lub 1/2 łyżki łupin nasiennych na 1 szklankę wrzącej wody, odstawić na 20 minut, wypić bez cedzenia; ponadto zewnętrznie. Jeśli surowiec zalejemy chłodną wodą przegotowaną i pozostawimy na 6 godzin uzyskamy macerat. Odwar/kleik: nasiona lub łupiny gotować w wodzie kilka minut, odstawić na 20 minut, wypić lub stosować zewnętrznie. W kleiku dodaje się więcej nasion na szklankę wody niż w odwarze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.