Jump to content

Właściwości miłorzębu – Ginkgo.


Recommended Posts

Miłorząb dwuklapowy – Ginkgo biloba Linne (Ginkgoaceae) to drzewo dorastające do 40 m wys. Surowcem leczniczym jest liść miłorzębu – Folium Ginkgo, zbierany jesienią, gdy żółknie, suszony w temp. pokojowej lub nieco wyższej. Ze świeżego liścia przygotowywany jest intrakt lub nalewka, z suchego liścia – nalewka i napar. Z liści uzyskiwany jest ekstrakt płynny, gęsty i suchy, o różnej koncentracji i na różnych rozpuszczalnikach oraz nośnikach. W handlu znajduje się nalewka, kapsułki z liśćmi sproszkowanymi lub ekstraktem, tabletki powlekane z ekstraktem z liśćmi, toniki słodzone z nalewką lub ekstraktem, często z dodatkiem innych składników, napoje herbaciane z liści miłorzębu (np. w Szwajcarii herbatka z liści miłorzębu, z dodatkiem cytryny, w kartonikach – w sklepach spożywczych).

Składniki: flawonoidy 0,5-1,8%, zgodnie z Farm. Europejską V – nie mniej niż 0,5%, głównie flawony (luteolina, apigenina) i flawonole, również w postaci glikozydów (aglikonem jest kemferol, kwercetyna, apigenina, luteolina i izoramnetyna), np. 6’’’-kumaroylo-kemferolorutynozyd, 6’’’-kumaroylorutynozyd, biflawonoidy, proantocyjanidyny; terpeny 0,03-0,25%, laktony terpenowe, diterpenowe laktony (ginkgolidy A, B, C, J, M), seskwiterpen (bilobalid); fitosterole,  cyklitole, węglowodany, kwas szikimowy, kwas chinowy, askorbinowy, kwasy cukrowe, kwas anakardiowy (ginkgolowy, hydroksyginkgolowy), pinitol, poliprenole, karotenoidy. Do biflawonów należą: amentoflawon, bilobetin, ginkgetin, izoginkgetin, sciadopitysin i 5’metoksybilobetin.Owoce zawierają skrobię 65-68%, białka ok. 13%, tłuszcze ok. 3%, pentozany ok. 1,6%, kwas chinowy, fitosterole, metylopirydoksynę (ginkgotoxinum).

Działanie: rozszerzające naczynia krwionośne mózgowia, kończyn i wieńcowe, poprawiające krążenie krwi, antyoksydacyjne, przeciwrodnikowe, ochronne na tkankę nerwową (zapobiegające degradacji osłonek mielinowych i neurolemmy), przeciwzakrzepowe, przeciwwysiękowe, przeciwzapalne, przeciwobrzękowe (również na mózg). Rozszerzające oskrzela i łagodzące objawy astmy. Zwiększające diurezę. Przez poprawienie ukrwienia mózgowia i mięśni szkieletowych zwiększa wydolność fizyczną i psychiczną.

Zastosowanie: zaburzenia krążenia obwodowego i mózgowego, choroba wieńcowa, miażdżyca, stwardnienie rozsiane, choroba Raynauda, szum w uszach, zawroty głowy, zaburzenia pamięci i koncentracji, bóle głowy na tle niedotlenienia mózgu; skazy naczyniowe, skłonności do zakrzepów i zatorów, zaburzenia krążenia ocznego; urazy mózgowia i rdzenia kręgowego, obrzęk mózgu, zespół bólowy odcinka szyjnego kręgosłupa z zaburzeniami słuchu i zawrotami głowy; depresja, “zespół sinych i zimnych dłoni oraz stóp u dziewcząt”.

Działania uboczne: czasem chwilowe, przejściowe oszołomienie, zawrót głowy, “migotanie przed oczami, wywołane przemieszczeniem krwi w układzie krążenia i zmianą tonusu mięśni gładkich.

Dawkowanie:

Nalewka miłorzębowa – Tinctura Ginkgo 1:5 na suchych lub świeżych liściach, najczęściej 5 ml 2 razy dziennie.

Intractum Ginkgo – intrakt ze świeżych liści, rozdrobnionych, zalanych gorącym alkoholem 70% (1 część surowca na 5 części alkoholu) 5 ml 2 razy dziennie.

Sproszkowane liście miłorzębu – Pulvis Fol. Ginkgo: 1/2-1 łyżeczka na miodzie, 2 razy dziennie.

Napar miłorzębowy – Infusum Ginkgo: 1 łyżkę rozdrobnionych liści zalać 1 szklanką wrzącej wody; odstawić na 30 minut, przecedzić. Pić 2 razy dziennie po 1 szklance naparu, najlepiej z miodem i sokiem cytrynowym.

Liście miłorzębu można parzyć z yerba mate, herbatą, trawką cytrynową, wzbogacać w cytrynę, limonkę i miód.

Istnieją na rynku kosmetyki (żele, płyny do mycia; kremy, toniki) zawierające wyciąg z miłorzębu. W kosmetykach wykorzystywane są właściwości antyrodnikowe, antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwwysiękowe na naczynia krwionośne miłorzębu.

W ogrodzie warto uprawiać miłorząb, aby mieć dostęp do własnego surowca.

Cardiol C wymieszany z nalewką miłorzębową i miodem (w równych proporcjach), ewentualnie jeszcze z dodatkiem nalewki głogowej (Tinctura Crataegi) daje dobry tonik wzmacniający, pobudzający psychicznie i fizycznie oraz poprawiający krążenie krwi i pracę serca. Zażywać po 1 łyżce 1 raz dziennie.

Jeśli do 75 ml nalewki miłorzębowej wlejemy 25 ml kropli Cardiamid-Coffein uzyskamy krople pomocne w leczeniu zawrotów głowy, osłabienia, bólu głowy na tle niedokrwienia. Wydatnie też usprawnią pracę umysłową. Zażywać po 5 ml. Krople te zażyte wraz z musującą aspiryną pomagają zwalczyć kaca i ból głowy.

Nalewka miłorzębowa 95 ml z dodatkiem 5 ml kropli Mentoval = Validol (izowalerianian mentylu) daje doskonałe krople przynoszące ulgę przy nerwicach serca, kołataniu, zadyszce, nerwicy żołądka, ospałości i omdleniu. Przynoszą nie raz ulgę w razie bólu głowy. Zapobiegają wymiotom. Zażywać 1-2 razy dziennie po 5 ml. Podobne właściwości antynerwicowe, pobudzające wentylację płuc, przeciwskurczowe i przeciwbólowe na żołądek i jelita oraz przecwdusznicowe – mają krople o następującym składzie: nalewka miłorzębowa 50 ml, nalewka kozłkowa = walerianowa 48 ml, olejek miętowy 2 ml, wymieszać, zażywać po 5-10 ml.

Nalewka miłorzębowa, nalewka jemiołowa i nalewka z głogu (kwiat lub owoc) wymieszane z miodem (w równych proporcjach) dają dobry lek regulujący pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi (przeciwko nadciśnieniu) oraz łagodzący objawy miażdżycy. Zażywać po 1 łyżce 1 raz dziennie.

Źródło: Rozanski.li

  • Lubię to 1
Link to comment
Share on other sites

Miłorząb Japoński rozrzedzający krew ma widocznie lepsze działanie od witaminy zwanej „niacyną”, powoduje to jak już napisano w komentarzach lepsze dokrwienie (oddychanie i odżywienie) wszystkich komórek naszego ciała, a co za tym idzie łatwiejszy powrót organizmów do homeostazy.

Alzheimer zwany od niedawna „cukrzycą typu trzeciego” polega na zaprzestaniu reagowania komórek nerwowych na insulinę, a więc brak możliwości wprowadzenia glukozy jako pokarmu do ich wnętrza. Powoduje to ich wygłodzenie i śmierć. Jedyna alternatywa to przestawienie metabolizmu na tworzenie i przyswajanie ciał ketonowych, poprzez przejście na dietę nisko węglowodanową i niskobiałkową a wysokotłuszczową np, : „Dieta dr Jana Kwaśniewskiego”.

W sytuacji „podbramkowej” rezygnacja z większości cukrów (węglowodanów) i spożywanie dziennie dwóch łyżek dobrego oleju kokosowego – efekty będą zauważalne po paru tygodniach".

  • Dziękuję 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Zapoznaj się z: Terms of Use, Privacy Policy, Guidelines, We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.