Mariusz Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 Borówka Koralle. Owoce Borówki Koralle polepszają samopoczucie, wzmagają procesy odpornościowe i są bardzo skuteczne w walce z otyłością. Zawierają dużo witaminy C, karotenoidy, garbniki, antocyjany i sterole. Działają leczniczo na skórę i prostatę, zapobiegają stłuszczeniu serca oraz wątroby, zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Z owoców Borówki Koralle przygotowuje się smaczne konfitury, dżemy, soki oraz syropy. Przetwory z Borówki w kuchni polskiej są niezastąpionym dodatkiem do ciemnych mięs oraz dziczyzny. Jak sugeruje nazwa, owoce Koralle są koralowe, a przez to niezwykle ozdobne. Owoce Koralle są duże i jak sugeruje nazwa, koralowe, a przez to niezwykle ozdobne. Krzewinka ma drobne listki i małe, delikatne kwiaty. Kwitnie dwa razy w ciągu sezonu. Latem ozdobę stanowią jednocześnie, błyszczące, czerwone owoce i śnieżnobiałe, delikatne kwiaty. Jesienią ozdobne pędy i błyszczące borówki dojrzewające w słońcu. Liście i pędy stanowią ozdobę zacisznych zakątków albo mini ogródków, donic na tarasach i balkonach. Doskonale sprawdza się na nawadnianych wrzosowiskach i skalniakach, także jako zimozielony, gęsty dywan pod okapem większych roślin i do donic balkonowych. Borówka Koralle nazywana jest również borówką czerwoną, ze względu na barwę czerwonych jagód lub niekiedy borówką wiecznozieloną, ponieważ jej skórzaste liście nie opadają na zimę. Tradycyjnie gałązki borówki są wykorzystywane do ozdabiania koszyczków wielkanocnych. W lecznictwie powszechnie wykorzystuje się owoc oraz liść Borówki Koralle. LECZNICZY SKŁAD Liście Borówki Koralle zawierają: • glikozydy fenolowe – arbutynę 5-7% oraz metyloarbutynę; • hydrochinon; • garbniki katechinowe; • flawonoidy: hiperozyd, pochodne kwercetyny; • triterpeny – kwas ursolowy; • witaminy: C oraz B1, B2 i PP; • antocyjany; • kwasy organiczne: kwas jabłkowy, cytrynowy, octowy; • sole mineralne: potasu, wapnia, żelaza, fosforu i manganu. Owoce Borówki Koralle zawierają: • dużo witaminy C; • karotenoidy; • garbniki; • antocyjany; • sterole. LECZNICZE MOCE Liście Borówki Koralle działają: • moczopędnie; • silnie odkażająco na drogi moczowe i przewód pokarmowy; • rozkurczowo; • przeciwbiegunkowo; • przeciwzapalnie; • żółciopędnie; • przeciwkrwotocznie. Wskazaniem do ich stosowania są: • zakażenia bakteryjne układu moczowego; • kamica moczowa; • skąpomocz; • biegunka; • niestrawność; • choroby zakaźne; • gorączka. Owoce Borówki Koralle działają: • leczniczo na skórę; • leczniczo na prostatę (gruczoł krokowy); • zapobiegają stłuszczeniu serca oraz wątroby; • zapobiegają rozwojowi miażdżycy; • przeciwzapalnie, przeciwwysiękowo, przeciwgorączkowo, przeciwzakrzepowo i przeciwnowotworowo. Owoce Borówki Koralle: • polepszają samopoczucie, wzmagają procesy odpornościowe; • działają korzystnie na skórę, włosy i paznokcie, zapobiegając ich łamliwości, wypadaniu i rozdwajaniu się; • są brdzo skuteczne w walce z otyłością. Właściwości lecznicze: Skład chemiczny liści brusznicy obejmuje następujące substancje czynne: • Glikozydy fenolowe: arbutyna 5-7% oraz metyloarbutyna. • Hydrochinon: produkt rozpadu arbutyny, wykazuje silne działanie odkażające drogi moczowe. • Garbniki katechinowe ok. 10% (działanie ściągające, przeciwbiegunkowe). • Flawonoidy: hiperozyd, pochodne kwercetyny, wykazują działanie synergistyczne w stosunku do glikozydów fenolowych w terapii zakażeń dróg moczowych, ponieważ działają moczopędnie (zwiększone wydalanie moczu w przypadku zakażeń bakteryjnych sprzyja oczyszczaniu układu moczowego). • Triterpeny: kwas ursolowy. • Witaminy: witamina C oraz witaminy: B1, B2 oraz PP. • Antocyjany. • Kwasy organiczne: kwas jabłkowy, cytrynowy, octowy. • Sole mineralne: sole potasu, wapnia, żelaza, fosforu i manganu. 1) Arbutyna jest chemicznym związkiem organicznym z grupy glikozydów fenolowych, a dokładniej stanowi β-glukozyd hydrochinonu (hydrochinon z przyłączoną cząsteczką glukozy). W środowisku zasadowym (przy pH powyżej 7) następuje rozpad arbutyny i dochodzi do uwolnienia hydrochinonu z połączenia z glukozą. Wolny hydrochinon wykazuje natomiast działanie odkażające, zarówno bakteriobójcze, pierwotniakobójcze, jak również przeciwwirusowe. Jego działanie wykorzystuje się przede wszystkim u osób z występującym zakażeniem dróg moczowych, ponieważ mocz takich osób ma odczyn alkaliczny i z łatwością może nastąpić w nim przekształcenie arbutyny. Zasadowe pH podczas bakteryjnych zakażeń dróg moczowych jest efektem reakcji chemicznych, które zachodzą przy udziale enzymów produkowanych przez bakterie. Szczepy bakterii najczęściej wywołujące zakażenia układu moczowego (m.in. Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Serratia marcescens, Staphylococcus epidermidis) produkują enzym – ureazę, który rozkłada mocznik do dwutlenku węgla oraz grup amonowych (następuje wówczas wzrost pH nawet do ok. 8). Rośliny zawierające w swoim składzie chemicznym arbutynę mogą więc służyć do odkażania dróg moczowych osób cierpiących na bakteryjne zakażenia nerek, moczowodów i pęcherza moczowego (w zasadowym moczu takich osób arbutyna hydrolizuje do hydrochinonu). Działanie hydrochinonu wydaje się korzystne nie tylko ze względu na eliminację zakażeń bakteryjnych dróg moczowych, ale także ich niekorzystnych następstw – ponieważ nieleczone zakażenia prowadzą do wytrącania się w układzie moczowym kamieni struwitowych (tzw. kamica struwitowa). Alkalizacja moczu będąca następstwem hydrolizy mocznika oraz wynikająca z niej kaskada reakcji chemicznych prowadzą do wzrostu stężenia jonów amonowych, fosforanowych oraz węglanowych, które w połączeniu z wydalanym przez nerki magnezem, wapniem i fosforem oraz koloniami bakteryjnymi mogą zapoczątkować proces wytrącania się kamieni struwitowych. Kamica struwitowa jest bardzo trudnym problemem klinicznym. Bardzo szybko powstający kamień staje się doskonałym siedliskiem bakterii. Bakterie ukryte głęboko w kamieniu są niedostępne dla antybiotyków, co utrudnia skuteczne leczenie przeciwbakteryjne. 2 2) Arbutyna, jako czysta substancja lub składnik wyciągów roślinnych ma zastosowanie w dermokosmetykach, jako środek rozjaśniający przebarwienia skóry, przy czym działanie czystej arbutyny jest znacznie silniejsze. Arbutynę do rozjaśniania zmian pigmentacyjnych skóry należy stosować w pH poniżej 7, ponieważ w pH zasadowym ulega hydrolizie do hydrochinonu, który w kosmetykach wykazuje działanie uczulające i drażniące. Arbutyna zastosowana na skórę jest w porównaniu z hydrochinonem związkiem bezpiecznym, jednak u osób wrażliwych może spowodować reakcje alergiczne! Działanie rozjaśniające arbutyny można spotęgować poprzez zastosowanie związków złuszczających naskórek. Badania naukowe wskazują, że działanie depigmentacyjne arbutyny wynika z zahamowania przez nią syntezy melaniny – barwnika znajdującego się głównie w komórkach skóry właściwej oraz naskórka, którego zawartość warunkuje zabarwienie skóry. Arbutyna działa tutaj jako inhibitor tyrozynazy – enzymu biorącego udział w syntezie melaniny (tzw. proces melanogenezy). Arbutynę można stosować w terapii trądziku, w leczeniu i profilaktyce przebarwień skóry oraz w leczeniu stanów zapalnych. Związek ten jest stosowany w eliminacji zmian hiperpigmentacyjnych skóry spowodowanych rozmaitymi czynnikami, takimi jak: trądzik młodzieńczy, różnego typu reakcje alergiczne, infekcje, blizny po urazach, związki fotouczulające, reakcje po zastosowaniu leków lub kosmetyków. Arbutyna jest również naturalnym filtrem zatrzymującym promieniowanie UV (A, B, C). 3 Działanie depigmentacyjne arbutyny potwierdzili naukowcy w badaniu na ludzkich komórkach – melanocytach. Kultury tych komórek były hodowane na podłożach z dodatkiem arbutyny w różnych stężeniach – maksymalne stężenie wynosiło 100 µg/ml – dla tego stężenia zaobserwowano znaczny spadek syntezy melaniny (do 20%!) zaledwie po 5 dniach od rozpoczęcia eksperymentu (w stosunku do komórek rosnących na podłożu pozbawionym arbutyny). 4 3) Owoce borówki brusznicy, z uwagi na obecność arbutyny (lecz również innych zawartych w nich substancji, m.in. antocyjanów) wykazują działanie antyoksydacyjne na skórę człowieka. Działanie to zostało potwierdzone naukowo: arbutyna wykazała w doświadczeniach na ludzkich komórkach erytrocytów oraz fibroblastów działanie wymiatające modelowe wolne rodniki: ABTS (kation 2, 2′−azydo−bis (3−etylo− benzotiazolino−6−sulfonowy)), DPPH (2,2-difenylo-1-pikrylohydrazyl), oraz rodniki – tlenowy i nadtlenkowy. 5 4) Naukowcy przeprowadzili również analizę składu chemicznego pestek pozyskanych z owoców Vaccinium vitis-idaeae (z terenów Finlandii). Jej efektem było odkrycie w pestkach brusznicy steroli i ich estrów, których zawartość okazała się następująca: sitosterol – 80%, kampesterol – 6%. Sterole roślinne stanowią istotny składnik odżywczy. 6 Sitosterole należą do naturalnych substancji antyandrogennych (głównie β-sitosterol), które obniżają stężenie cholesterolu we krwi, hamują syntezę androgenów (testosteron), pobudzają regenerację skóry, zapobiegają czopowaniu się ujść gruczołów łojowych i tym samym ograniczają powstawanie zaskórników (tzw. wągrów). Zapobiegają również stłuszczeniu niektórych narządów (przede wszystkim serca oraz wątroby) i rozwojowi miażdżycy. Normalizują wydzielanie łoju i procesy keratynizacji (rogowacenia) naskórka, co jest szczególnie istotne w leczeniu trądziku (procesy te są wówczas zaburzone). Ponadto wykazują wpływ przeciwzapalny, przeciwwysiękowy, przeciwgorączkowy, przeciwzakrzepowy i przeciwnowotworowy. Polepszają samopoczucie, wzmagają procesy odpornościowe. Działają korzystnie na skórę, włosy i paznokcie, zapobiegając ich łamliwości, wypadaniu i rozdwajaniu się. W Polsce sitosterole znane są głównie jako substancje stosowane w leczeniu przerostu prostaty (gruczołu krokowego). 7 5) Owoce borówki brusznicy okazały się skuteczne w walce z otyłością. Istnieją doniesienia na temat korzystnego działania zawartych w nich polifenoli na trawienie tłuszczów przez ludzi. W badaniach in vitro naukowcy oceniali wpływ polifenoli różnych jagód na aktywność lipazy trzustkowej – ważnego enzymu uczestniczącego w trawieniu tłuszczów (w efekcie działania lipazy tłuszczowej tłuszcze hydrolizowane są do monoacylogliceroli oraz wolnych kwasów tłuszczowych, a te z kolei stanowią materiał energetyczny i zapasowy komórek i są magazynowane w postaci trójglicerydów w tkance tłuszczowej). Wykazano, że bogate w polifenole ekstrakty z owoców Vaccinium vitis-idaea charakteryzują się dużą aktywnością hamującą wobec lipazy trzustkowej i w ten sposób wpływają na trawienie tłuszczów oraz zużycie energii przez organizm człowieka. Zahamowanie aktywności lipazy przyczynia się do zmniejszonego trawienia tłuszczów i ich zwiększonego wydalania w formie niezmienionej przez organizm. Dzięki temu mniejsza ilość wolnych kwasów tłuszczowych ulega bezpośredniemu wchłanianiu do krwi i mniejsze jest ich magazynowanie w postaci tkanki tłuszczowej – zapobieganie otyłości. Należy zaznaczyć, że hamujące działanie polifenoli z owoców brusznicy na lipazę trzustkową wiąże się dodatkowo ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia licznych schorzeń związanych z otyłością, takich jak: choroby układu krążenia, niektóre nowotwory czy cukrzyca. 8 6) Ekstrakty wodne z Vaccinium vitis-idaea okazały się również posiadać niewielką aktywność przeciwbakteryjną w stosunku do niektórych szczepów bakteryjnych, w tym do Helicobacter pylori. Obecnie uważa się, że Helicobacter pylori jest bakterią odpowiedzialną za wywoływanie u ludzi zapalenia żołądka, mogącego prowadzić do nowotworu żołądka. Przypuszcza się również, że zakażenie wspomnianą bakterią ma ścisły związek z występowaniem ok. 80% wrzodów żołądka i dwunastnicy. Naukowcy badając wpływ wodnych ekstraktów z borówki brusznicy na aktywność bakterii Helicobacter pylori wykazali, że ekstrakty te (prawdopodobnie dzięki wysokiej zawartości tanin o działaniu ściągającym) wpływają na zwiększenie agregacji komórek Helicobacter pylori oraz zaburzają ich zdolność do wiązania się ze specyficznymi receptorami na powierzchni infekowanych komórek. Wcześniej naukowcy wykazali, że ciała czynne owoców brusznicy wykazują analogiczne działanie jak w stosunku do Helicobacter pylori (zwiększające agregację komórek bakteryjnych) względem innych bakterii, takich jak: Escherichia coli (pałeczka okrężnicy – symbiotyczna bakteria bytująca naturalnie w ludzkim jelicie, będąca jednak przyczyną licznych niebezpiecznych zakażeń, gdy znajdzie się poza jelitem) oraz Acinetobacter baumannii (wywołująca niekiedy zakażenia u osób o obniżonej odporności). 9 7) Duże dawki wyciągów z liści borówki brusznicy stosowane przez dłuższy czas mogą powodować objawy przewlekłego zatrucia hydrochinonem! Są to głównie wymioty, ale także: stany pobudzenia, skurcze i niedokrwistość hemolityczna. Jednocześnie, zawarte w odwarach z brusznicy garbniki mogą drażnić żołądek oraz powodować zatrucia. 10 8) Borówka brusznica z uwagi na zawartość antocyjanów może wykazywać również korzystne działanie na procesy widzenia – działanie to przypisuje się jednak głównie antocyjanom borówki czarnej – Vaccinium myrtillus. Przydatność w kuchni, piwnicy, spiżarni: Wspomagająco w leczeniu zakażeń układu moczowego, kamicy moczowej, skąpomoczu, niestrawności, oraz przy podwyższonej temperaturze ciała w przebiegu chorób zakaźnych można stosować: Sok z Borówki Koralle • Umyte, świeże owoce brusznicy lekko rozgnieść, zalać wodą do połowy masy, zasypać niewielką ilością cukru, przykryć i pozostawić na kilka godzin. • Następnie całość gotować przez 10 minut. • Masę owocową przelać przez sitko. • Otrzymany sok można dosłodzić – wtedy nabierze charakteru syropu i z uwagi na wysoką zawartość cukru będzie działał również wzmacniająco i powlekająco w kaszlu. • Następnie zlać do butelek i poddać pasteryzacji. Dżem borówkowo-gruszkowy składniki: 1 kg owoców Borówki Koralle, 0,5 kg gruszek, 0,5 kg cukru. sposób przygotowania: • Z cukru i 1 szklanki wody zrobić syrop. • Zagotować, wrzucić oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki, smażyć aż zmiękną. • Dodać brusznicę i całość smażyć ok. 30 minut, aż masa wykaże tendencję do krzepnięcia. • Gorący dżem nakładać do słoiczków i poddać pasteryzacji. Konfitura z Borówki Koralle składniki: 1 kg Borówki Koralle, 1 kg cukru, 2 szklanki soku z Borówki Koralle. sposób przygotowania: • Z soku borówkowego i cukru przyrządzić gęsty syrop (ulepek). • Wrzucić owoce Borówki i odstawić pod przykryciem do następnego dnia. • Następnie całość smażyć. • Wystudzoną masę nakładać do słoików i zakręcać. Tak przyrządzone konfitury nie wymagają pasteryzacji ze względu na wysokie stężenie cukru, działające konserwująco. Przetwory przechowywać w chłodnym miejscu.; PRZEPISY ZDROWOTNE Wspomagająco w leczeniu zakażeń układu moczowego, kamicy moczowej, skąpomoczu, niestrawności oraz przy podwyższonej temperaturze ciała w przebiegu chorób zakaźnych można stosować: Napar z owoców Borówki Koralle 2 łyżki stołowe owoców zalać 2 szklankami wrzącej wody i odstawić na 30 minut, następnie przecedzić i po ostudzeniu pić w niewielkich ilościach kilka razy dziennie. Nalewka z owoców Borówki Koralle • Dojrzałe, czerwone owoce Borówki (1 kg) oczyścić, umyć i lekko pognieść. • Włożyć do słoja i zalać spirytusem (1 l spirytusu 96%). • Macerować w ciepłym miejscu aż owoce wyblakną. • Po tym czasie ugotować syrop cukrowy (z 0,5 kg cukru i 1 l wody), ostudzić i dolać do niego nalew spirytusowy. • Przefiltrować i rozlać do butelek. Przechowywać przez rok w chłodnym, ciemnym miejscu. Nalewka ma jasnoczerwony kolor i kwaskowaty smak. Napar z liści Borówki Koralle 2 łyżki stołowe liści brusznicy zalać 2 szklankami wrzącej wody i odstawić na 30 minut, następnie przecedzić i po ostudzeniu pić w niewielkich ilościach kilka razy dziennie. Nalewka z liści Borówki Koralle Pół szklanki suchych, rozdrobnionych liści zalać 0,5 l wódki, następnie macerować przez 14 dni i przefiltrować. Watą zamoczoną w nalewce można przemywać skórę tłustą z trądzikiem młodzieńczym, pryszczami, owrzodzeniami, w przypadku odparzeń, ran, oparzeń, liszajów, liszajców, sączących wyprysków i opryszczki. CIEKAWOSTKI Galaretka z owoców brusznicy zmieszana z chrzanem, skórką pomarańczową i gruszkami z odmian o dużej liczbie komórek kamiennych (dających chropowaty posmak) jest podstawowym składnikiem oryginalnego sosu Cumberland – zimnego sosu stosowanego w kuchni angielskiej, jako dodatek do potraw z dziczyzny (głównie dzika i zająca). Owoce borówki brusznicy charakteryzują się bardzo dużą trwałością, ponieważ zawierają kwas benzoesowy – popularny środek stosowany jako konserwant przedłużający trwałość żywności (znany jako E210). 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.