Mariusz Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 Migdałowy król… To nazwa popularnej w średniowieczu zabawy karnawałowej.Królem zostawał znalazca dorodnego migdała ukrytego w jednym z tysięcy smażonych pączków.Dziś migdały dodają wyrafinowanego smaku oraz zapachu ciastom,kremom i innym deserom.Mają właściwości odżywcze i lecznicze. Migdały są owocem niewielkiego drzewa,rosnącego w gorącym klimacie,ukrytym w twardej,płaskiej,jasnobrązowej,drobniutko dziurkowanej łupinie.I w tej postaci najlepiej je kupować.Wyłuskane szybko pleśnieją,wydzielając szkodliwe toksyny.Używamy tylko odmiany słodkiej.Gorzkie migdały zawierają sporo silnie pachnącego glikozydu amigdaliny,która rozpada się m.in. na trujący cyjanowodór.Dodajemy je więc w minimalnych ilościach,żeby np. “uperfumować” sernik czy nadać ostrzejszy smak marcepanowi. Prawie połowę wagi nasion migdałowca stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe.W USA przebadano 26 tys. ochotników,którzy 6 razy w tygodniu jadali migdały i orzechy.Okazało się,że żyli 7 lat dłużej niż wynosił średni ich populacji,a zawał serca zdarzał się niesłychanie rzadko.Tłuszcze te bowiem powodują spadek poziomu cholesterolu,strzegą przed miażdżycą.Zawierają też dużo witaminy E,znanego antyutleniacza i czynnika przedłużającego młodość.Podobne właściwości wykazują i orzechy,ale migdały są jednocześnie źródłem łatwo przyswajalnego wapnia.Według specjalistów francuskich,30 g migdałów pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten składnik.Jest to “lek” na skoliozę bardzo smaczny,ale,niestety,tuczący i trudno strawny.Dietetycy przestrzegają przed przekroczeniem normy:10 sztuk migdałów dziennie. Białko zawarte w migdałach i zastępujące wegetarianom mięso,ma w swoim składzie aminokwas argininę ,który stymuluje syntezę hormonu,zapobiegającego procesom degeneracyjnym,związanym z wiekiem.Migdałów nie powinny więc sobie żałować osoby starsze.Dostarczają tez rzadkich w przyrodzie cennych składników mineralnych.Np. chromu,niezbędnego do prawidłowego metabolizmu glukozy i spalania tłuszczów,czyli podstawowych procesów,składających się na przemianę materii.Dietetycy amerykańscy twierdzą,ze występujące w nich kwasy fitynowe są “orężem walki z nowotworami”,gdyż chronią przed uszkodzeniami jadra komórek.Migdały są też źródłem magnezu. Jeszcze w czasach rzymskich mawiano:”kto chce być trzeźwy,niech schrupie przed ucztą 5 migdałów”.Ich rola – jako czynnika “antykacowego” – jest dziś mniej znana,ale w medycynie naturalnej i kosmetyce dalej ceni się migdały.Słowacy leczą wytłoczonym z nich olejem wypryski skórne,a mieszkańcy południowej Europy – wzmacniają cebulki włosowe.Działa on lekko przeczyszczająco,a całe nasiona migdałowca są skuteczne przy zgadze.Popularnym sposobem na pieczenie w przełyku,męczące kobiety pod koniec ciąży,jest schrupanie 2 słodkich migdałów.Używa się ich na obniżenie gorączki u małych dzieci.Upiększają cerę,łagodzą objawy przeziębienia. W domowej apteczce i na toaletce: Przy nadkwasocie: Przez 3 dni zjadać codziennie przed posiłkami po 2 migdały,a przez następne 10 dni – tylko rano 3 migdały. Na poprawienie trawienia i regularne stolce: Sparzyć i obrać 100 g migdałów.Zalać świeżą oliwą,tak by były przykryte.Zamknąć szczelnie i odstawić na miesiąc.Zażywać 3 razy dziennie po łyżeczce przy kłopotach z trawieniem. Na bolesne i swędzace hemoroidy: Sparzyć,obrać i zmiażdżyć 10 migdałów,wymieszać na papkę z olejem i smarować okolice odbytu. Przy egzemie: Kilkanaście migdałów obrać,zmiażdżyć i wycisnąć tłuszcz przez gazę.Nakładać na chore miejsca. Na szum w uszach(sposób cygański): Zwilżyć kawałek waty podgrzanym olejkiem migdałowym i włożyć do ucha.Powtarzać aż do ustąpienia objawów.Stosować,oczywiście,po wizycie u lekarza,który wykluczy poważne schorzenie. Przy zapaleniu jelita grubego: 10 migdałów obrać,posiekać,zalać szklanka wody,gotować na wolnym ogniu 15 minut pod przykryciem.Ostudzić,przecedzić i wypić w 3 porcjach w ciągu dnia. Maseczka na sucha cerę: Kilka migdałów obrać,zmiażdżyć,wymieszać na papkę z miodem i położyć na twarz.Zmyć po 20 minutach mlekiem. Peeling na sucha cerę: Zemleć obrane migdały i pocierać umyta twarz kolistymi ruchami.Zmyć mlekiem,osuszyć i wklepać krem. Peeling na łokcie i kolana: Łupiny po wyłuskaniu migdałów zemleć,rozrobić na papkę z mlekiem i przecierać szorstką skórę.Zmyć wodą i wytrzeć.Powtarzać raz na 10 dni. Na wzmocnienie suchych włosów: Żółtko rozrobić z olejkiem migdałowym na papkę,nałożyć na skórę głowy,zawinąć ręcznikiem na 1 godzinę.Zmyć,masując skórę palcami.Długo płukać. /autor:A.Stradecka przygotowała:nika_blue/ Drodzy Czytelnicy:Szczęście ma wiele postaci.Potrzebujemy zarówno tych wielkich i niezapomnianych – trwałej miłości,przyjaźni,wspaniałych osiagnięć i odkryć,jak i tych małych okruchow szczęscia:Flipa i Flapa,deszczu na szybie okiennej,kota grzejacego sie w łózku,podwójnej teczy,i blasku księżyca na łące,znalezezienia na półce w księgarni dawno poszukiwanej książki,gwiazd,słów dentysty”Wszystkie zęby zdrowe…Tych wszystkich rzeczy,które rozgrzewają serca i sprawiają,że warto żyć w najsmutniejszym dniu.(Pam Brown) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natalia Posted October 2, 2022 Share Posted October 2, 2022 W jaki sposób migdały są "lekiem" na skoliozę? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.