Mariusz Posted September 5, 2022 Share Posted September 5, 2022 Róża japońska. Róża Japońska jest rośliną tradycyjnie wykorzystywaną w lecznictwie. Jest aż 20 razy bogatsza w witaminę C niż cytryna. Dlatego już 1-3 owoce róży pokrywają dziennie zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę! Róża działa wzmacniająco, zwalcza infekcje w układzie trawiennym, łagodzi skutki kuracji antybiotykowej, pomaga usunąć toksyny z organizmu, leczy przeziębienia i objawy grypowe, katar i nieżyty oskrzeli. Robi się z niej jedną z najlepszych konfitur na świecie, która dostarcza w 100 g ogromną ilość, bo 800-900 mg witaminy C. Zdobi ogród przez niemal cały sezon, obsypana pachnącymi kwiatami, a później owocami. Jest to krzew dorastający do 1,5-2 m wysokości, o jasnozielonych, pomarszczonych liściach, o grubych, wyprostowanych kolczastych pędach, z licznymi rozłogami. Liście zielone latem, jasno żółte jesienią. Kwiaty duże, pachnące, intensywnie różowe, niekiedy białe, pojawiają się od maja do jesieni. Owoce mają kształt spłaszczonej kuli, są duże, szerokie, czerwone, błyszczące. Możemy je zbierać od lipca do października. Na tle blednących jesienią liści, widoczne z daleka owoce róży (zwane owocniami) stanowią niezwykle mocny akcent kolorystyczny, trwały aż do początku zimy. Jeśli pozostawimy je na krzewie, będą w zimie cennym pokarmem dla ptaków. Róża jest niezawodna na naturalny żywopłot lub jako pojedynczy okaz na trawniku lub na drugim planie kompozycji ogrodowej. Zdobi ogród przez niemal cały sezon, obsypana pachnącymi kwiatami, a później owocami. Róża Japońska jest rośliną tradycyjnie wykorzystywaną w lecznictwie. Szczególnie cennym surowcem leczniczym są jej owoce pozorne, będące niezwykle bogatym źródłem wysokoprzyswajalnego, naturalnego kwasu askorbinowego, czyli popularnej witaminy C. LECZNICZY SKŁAD Badania nad zawartością witaminy C w owocach Róży Japońskiej wskazują, że jest ona aż 10 razy wyższa niż w owocach czarnej porzeczki, 20-30 razy wyższa niż w cytrynie. Dlatego już 1-3 owoce róży pomarszczonej pozwalają pokryć dziennie zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę! Owoce Róży Japońskiej zawierają poza tym: • witaminy: B1, B2, B6, A, K oraz E i PP; • minerały: potas, fosfor, magnez, siarkę, sód, żelazo, wapń i chlor; • cukry; • galaktolipid (o działaniu przeciwzapalnym); • pektyny; • biflawonoidy (uelastyczniające naczynia krwionośne); • antocyjany; • związki terpenowe; • flawonoidy; • olejek eteryczny; • karotenoidy; • kwasy organiczne (kwas cytrynowy, jabłkowy); • garbniki. LECZNICZE MOCE Róża Japońska działa: • ogólnie wzmacniająco; • zwalcza infekcje w układzie trawiennym; • łagodzi skutki kuracji antybiotykowej; • ściągająco; • rozkurczająco w stanach spastycznych; • żółciopędnie; • delikatnie moczopędnie; • obniża gorączkę; • pomaga usunąć toksyny z organizmu; • wzmacnia płuca; • leczy przeziębienia i objawy grypowe, katar i nieżyty oskrzeli; • przeciwartretycznie; • hamująco na aktywność jednego z enzymów wirusa HIV-1 (ekstrakty z korzenia). Polecana jest osobom przemęczonym, osłabionym, w trakcie rekonwalescencji, a także pomocniczo do stosowania w schorzeniach przewodu pokarmowego, wątroby oraz nerek. Napar z płatków róży jest skuteczną płukanką przy bólu gardła, a woda różana likwiduje niedoskonałości cery: wypryski, trądzik i wągry, łagodzi pieczenie oczu i zmniejsza obrzęki powstałe wskutek zwichnięć oraz stłuczeń. Owoce róż są składnikiem wielu preparatów leczniczych, mieszanek ziołowych oraz suplementów diety rozpowszechnionych w aptekach m.in.: Cardiosan (stosowany w łagodnych dolegliwościach układu krążenia), czy Rosavit (stosowany w przeziębieniu i osłabieniu organizmu oraz stanach zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C). • Zawarty w owocach róży galaktolipid jest związkiem, którego skuteczność w leczeniu stanów zwyrodnieniowych stawów została udowodniona przez duńskich naukowców. Dr Kaj Winther wykazał w badaniu za grupie pacjentów, że związek ten skutecznie łagodzi ból związany z chorobą poprzez hamowanie procesów zapalnych oraz działanie przeciwutleniające, a także poprawia ruchliwość objętych zwyrodnieniem stawów, przez co zwiększa sprawność chorych. Skuteczność galaktolipidu potwierdziły badania naukowców z Danii oraz Norwegii, w których łącznie uczestniczyło ponad 200 pacjentów cierpiących na choroby zwyrodnieniowe stawu biodrowego lub kolanowego. Jego działanie przeciwzapalne jest przez niektórych porównywane do działania imbiru, a nawet kwasu acetylosalicylowego (popularnej aspiryny)! Doniesienia te wydają się być szczególnie istotne z uwagi, że choroby zwyrodnieniowe stawów polegające na rozwoju stanu zapalnego w stawach, (opuchlizna, zmniejszenie ruchliwości, ból stawów) i co za tym idzie na uszkodzeniu i stopniowy Róże są nie tylko przepiękne, ale odpowiednio przygotowane mogą być prawdziwą gratką dla smakoszy! Na przetwory dobrze jest wybrać odmianę róży o kwiatach pojedynczych, która wytwarza duże i liczne owoce, taką jak mocowoc™ Róża Japońska. Płatki róży należy zbierać w pogodny i suchy dzień, a następnie suszyć rozłożone cienką warstwą w zacienionym i przewiewnym miejscu w temperaturze otoczenia lub w suszarni (ewentualnie w piekarniku) w temperaturze do 35°C. Zbiór owoców najlepiej prowadzić w sierpniu lub wrześniu, w czasie suchej oraz słonecznej pogody. Należy zrywać jedynie czerwone, całkowicie dojrzałe, ale jeszcze twarde owoce, a następnie suszyć je podobnie jak płatki rozłożone cienką warstwą w temperaturze do 35°C (przy czym owoce początkowo dobrze jest umieścić na chwilę w wysokiej temperaturze rzędu 100°C, aby inaktywować enzymy rozkładające witaminę C!) . Zanim rozpocznie się produkcję przetworów różanych warto pamiętać, aby z płatków róż usunąć białą nasadę, zaś owoce pozbawić znajdujących się w ich wnętrzu orzeszków („nasion”) oraz drażniących włosków, wykorzystując jedynie ich czerwoną owocnię. PRZEPISY Aromatyczny cukier różany 2-3 garści ususzonych płatków róży (np. wysuszonych w piekarniku w temperaturze do 35ºC) pokruszyć lub utrzeć w moździerzu i zamknąć szczelnie w słoiku razem z 2 szklankami drobnego cukru i odstawić na 2 tygodnie. Tak przygotowany cukier ma wspaniały aromat i nadaje się jako posypka do wzbogacania smaku wszystkich słodkich deserów oraz do słodzenia herbat. Płatki Róży w cukrze 10 dkg oczyszczonych płatków róży utrzeć, wsypując powoli 15 dkg cukru i sok z cytryny do momentu, kiedy płatki puszczą sok. Przełożyć do słoiczków. Pachnący różany miód • 25 dkg suchych płatków róży zalać litrem wrzątku i odstawić na 12 godzin. • Przesączyć i dodać 75 dkg miodu pszczelego i gotować do konsystencji syropu. Miód stosować podobnie jak syrop – jest nie tylko bardzo smaczny, ale pomaga również przy przeziębieniach, łagodzi zmęczenie, wycisza i uspokaja. Dżem z owoców Róży I • ½ kg owoców róży zalać wodą, pozostawić na okres 1 doby. • Następnie gotować do zmięknięcia. • Miękkie owoce wystudzić i przetrzeć przez sito. • Dodać ½ kg cukru, sok z cytryny i ponownie gotować przez kwadrans. • Następnie przełożyć do słoiczków. Dla urozmaicenia można dodać odrobinę imbiru lub cynamonu. Dżem z owoców Róży II składniki: owoce – 2 kg; cukier – 6 szklanek; kwas cytrynowy. sposób przygotowania: • Zebrać przed pierwszymi przymrozkami dojrzałe i wybarwione na czerwono owocnie, bez szypułek, rozkroić i wyczyścić z pestek, opłukać, doprowadzić do wrzenia. • Przecedzić, wysuszyć, dodać do syropu (woda z cukrem) średniej gęstości i gotować 2-3 razy aż owoce zrobią się przezroczyste. • Pod koniec gotowania dodać kwas cytrynowy albo skórkę cytryny. • Gotowy dżem zastyga w kropelce i nie rozpływa się po talerzu. • Gorący dżem szybko rozlać do wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknąć. Dżem z płatków składniki: płatki dzikiej róży – 250 szt.; cukier – 1,5 kg; woda – 750 ml; sok z 1 cytryny. sposób przygotowania: • Zebrać intensywnie wybarwione płatki dzikiej róży, opłukać kilka razy, odsączyć wodę, rozetrzeć płatki z mielonym cukrem albo z cukrem pudrem (ok. 1/3 cukru). • Z cukru i wody zagotować syrop. • Dodać przetarte płatki, gotować do miękkości. • Pod koniec gotowania dodać sok cytryny i gotować do zagęszczenia. Konfitury różane • Ugotować syrop z 1kg cukru, szklanki wody i soku z cytryny. • Wrzucić do niego oczyszczone owoce róży i powoli gotować, aż staną się szkliste. • Przełożyć do słoiczków. Różana nalewka • Pół kilograma oczyszczonych owoców rozgnieść i zalać 1 l mocnej żytniej wódki. • Następnie dodać 1/4 kg miodu, delikatnie zamieszać i odstawić na około dwa tygodnie w ciepłe miejsce. • Po tym czasie zlać, przecedzić i przelać do butelek. Picie nalewki poprawia nie tylko samopoczucie, ale również odporność! Wino z płatków Róży • Zebrać około 2,5 l płatków róży pomarszczonej i po oczyszczeniu umieścić w przygotowanym naczyniu. • Następnie zalać 4 l wody o temperaturze 70 ºC z kwaskiem cytrynowym (10 g) i kilkakrotnie zamieszać drewnianą łyżką. Kwasek cytrynowy pomaga wydobyć z płatków róży naturalne barwniki. • Po ostygnięciu płatki odcedzić i wycisnąć, tak aby pozostały prawie zupełnie białe. • Następnie dodać około 1 kg cukru oraz zaczyn drożdży (ok. 2g) – fermentacja powinna trwać około 3 tygodni (w zależności od ilości cukru i rasy drożdży). • Po zakończeniu fermentacji i sklarowaniu, wino jest gotowe do pierwszego odciągnięcia. Ratafia (słodka wódka) z owoców Róży składniki: wódka – 5 l; owoce Róży – 400 g; miód – 3 kg; woda – 500 ml. sposób przygotowania: • Owoce gotować 1 godzinę w miodzie z wodą. • Rozgotowane owoce rozetrzeć i z powrotem włożyć do syropu i gotować 10 minut. • Przecedzić, wyciskać, do syropu dolać wódkę. • Nastawić na 2 tygodnie. • Znowu przecedzić i rozlać do butelek, szczelnie zamknąć. Kisiel składniki: suszone owoce dzikiej róży – 100 g; woda – 6,5 szklanek; cukier – 1,3 szklanki; kwas cytrynowy – według gustu; mąka ziemniaczana – 3 łyżki. sposób przygotowania: • 100 g suszonych owoców zalać 2 szklankami zimnej wody i pozostawić aż spęcznieją na 2-3 godziny. • Przecedzić zachowując wodę w osobnym naczyniu. • Owoce rozetrzeć i zalać 3 szklankami wody, gotować 10-15 minut. • Przecedzić i połączyć z wodą po owocach, dodać cukier, kwas cytrynowy i zagotować. • Dodać mąkę ziemniaczaną i ochłodzić. Napar z owoców Róży Wysuszone owoce należy zalać wrzątkiem i postawić na 15 minut pod przykryciem. Tak przygotowany napar jest gotowy do picia. Można pić jedną szklankę trzy razy dziennie. CIEKAWOSTKI Róża Japońska, o bardzo dużych i pięknych owocach, z których robi się jedną z najlepszych konfitur na świecie, dostarcza w 100 g ogromną ilość, bo 800-900 mg witaminy C (według innych źródeł zawartość witaminy C w owocach może sięgać nawet 3000 mg/100 g!!!). Surowiec zielarski stanowią mięsiste owoce pozorne (rzekome, szupinkowe) róży pomarszczonej, wywodzące się z dna kwiatowego (to one popularnie określamy mianem owoców róży) – właściwymi owocami są natomiast szczeciniasto owłosione orzeszki znajdujące się wewnątrz mięsistych, czerwonych owoców pozornych, których pozbywamy się robiąc przetwory z róży! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.