Jump to content

Witamina B5 - kwas pantotenowy - opis


DajanaG
 Share

Recommended Posts

Kwas pantotenowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania gruczołów dokrewnych,
szczególnie kory nadnerczy. Bierze udział w budowie komórek, przemianie tłuszczów
i węglowodanów. Przyspiesza gojenie ran oraz zapobiega zmęczeniu.


Bogatym źródłem tej witaminy są produkty pochodzenia roślinnego (szczególnie produkty zbożowe,
gruboziarniste otręby pszenne, nasiona roślin strączkowych) oraz produkty zwierzęce, jak: żółtko jaj,
chude mięso, wątroba, nerki. Znajduje się również w drożdżach. Kwas pantotenowy jest
syntetyzowany przez florę bakteryjną.


Niedobór prowadzi do zaburzeń funkcjonowania kory nadnerczy, a także do zaburzeń układu
nerwowego i mięśniowego, prowadząc do drażliwości, zmęczenia, obniżonego ciśnienia krwi,
rogowacenia skóry, jej odbarwienia, łuszczenia. Niedobór prowadzi również do biegunek, pieczenia
lub drętwienia dłoni i stóp połączonych ze słabą koordynacją, skurczów mięśni, mrowienia, uczucia
zmęczenia, apatii.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Zapoznaj się z: Terms of Use, Privacy Policy, Guidelines, We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.