Jump to content

Babka lancetowata


Recommended Posts

Babka lancetowata – Plantago lanceolata L. wg współczesnych badań

Liść babki lancetowatej (niem. Spitzwegerich)– Plantaginis lanceolate folium jest w Farmakopei Europejskiej 5. Surowiec pozyskiwany z gatunku babka lancetowata  Plantago lanceolata L., z rodziny babkowatych – Plantaginaceae. Roślina występuje naturalnie w całej Europie oraz w Północnej i Środkowej Azji.

Składniki czynne babki lancetowatej:

1. Glikozydy irydoidowe 2-3%, głównie aukubina i katalpol, asperulozyd, globularyna, ester metylowy kwasu deacetyloasperulozydowego.
2. Glikozydy fenyloetanoidowe 3-8%, głównie werbaskozyd (akteozyd), cistanozyd F, lawandulifoliozyd, izoakteozyd, plantamajozyd; wg PhEur. surowiec powinien zawierać przynajmniej 1,5% o-dihydroksycynamonianów, w przeliczeniu na akteozyd.
3. Flawonoidy (apieganina, luteolina – ich glikozydy).
4. Polisacharydy: ramnogalakturonian, ramnoarabinogalaktan, arabinogalaktan, glukomannan.
5. Kwasy fenolokarboksylowe (p-hydroksybenzoesowy, protokatechowy, gentyzynowy).
6. Garbniki.
7. Aeskuletyna (kumaryna).
8. Loliolid (ksantofil).

Działanie udowodnione naukowo: przeciwbakteryjne, przeciwzapalne miejscowo i ogólnie, immunostymulujące (jednak nie do końca, bowiem hamuje równocześnie niektóre procesy autoimmunologiczne). Babka zawiera inhibitory 5-lipooksygenazy, kinazy proteinowej C, hamuje produkcję śródnabłonkowego (międzykomórkowego) czynnika adhezji komórek ICAM-1, przez co hamuje procesy diapedezy (migracji krwinek białych do przestrzeni pozanaczyniowych), stan zapalny i niektóre wysięki. Poprzez hamowanie produkcji ICAM-1 – składniki babki utrudniają szerzenie się infekcji rhinowirusowych. Babka może również w ten sposób hamować objawy alergiczne, np. w przebiegu pyłkowicy.

Z babki można przyrządzić napar, nalewkę, intrakt, wino, sok, ziołomiód i macerat. W kraju i za granicą są dostępne gotowe preparaty z liści babki (sok, syrop, intrakt, tabletki). W sklepach zielarskich jest również liść babki lancetowatej.

Oficjalnie jest używana w leczeniu zapalenia gardła i oskrzeli, przeziębienia, kataru nosa na tle infekcji wirusowej oraz alergii. Łagodzi kaszel, szczególnie w syropach; leczy podrażnienia gardła.

Komisja E wydała pozytywną opinię na temat zastosowania ziela babki (monografia nr 223 z 30 XI 1985 r.). Średnia dawka dobowa 3-6 g surowca; przetwory odpowiednio. Wg Komisji E wewnętrznie przy nieżytach dróg oddechowych, zapalnych zmianach błony śluzowej jamy ustnej i gardła; zewnętrznie: zapalne zmiany skórne.

  • Lubię to 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Zapoznaj się z: Terms of Use, Privacy Policy, Guidelines, We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.