Jump to content

Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Polskie zioła w medycynie i tradycji kulturowej. Konferencja naukowa 15-16 września 2022 roku


Recommended Posts

Rektor
Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie
Rektor
Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
oraz
Prezes
Polskiego Towarzystwa Zielarzy i Fitoterapeutów
zapraszają na


VIII konferencję z cyklu
„Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna”
Polskie zioła w medycynie i tradycji kulturowej
15-16 września 2022 roku, Krosno

Komunikat I

Tegoroczną konferencję pragniemy poświęcić krajowym roślinom zielarskim, które reprezentują ogromny potencjał leczniczy, prozdrowotny i odżywczy. W Polsce występuje około 3425 gatunków roślin, w tym 2405 okrytonasiennych, 10 nagonasiennych, 75 paprotników i 935 mszaków. 445 gatunków roślin jest trwale zadomowionych. Stanowią one prawdziwą skarbnicę substancji biologicznie czynnych oraz surowców dla przemysłu farmaceutycznego, spożywczego, paszowego, kosmetycznego, chemicznego, włókienniczego, barwierskiego, gorzelniczego, winiarskiego, budowlanego i in. Większość z nich jest słabo zbadanych. 1278 gatunków roślin było stosowanych w medycynie ludowej i (lub) oficjalnej występujących w naszym kraju. Z tego około 340 gatunków wykazuje działanie przeciwnowotworowe (w tradycyjnym użyciu lub potwierdzonych w literaturze naukowej). Historia wielu krajów nie raz już ukazała, że w razie kryzysów gospodarczych i wojen konieczne jest sięgnięcie po rodzime rośliny jako źródła cennych substancji leczniczych. W takich sytuacjach kuklik – Geum zastępował indonezyjskiego goździkowca Syzygium aromaticum, a kopytnik – Asarum stawał się alternatywą dla południowoamerykańskiej wymiotnicy Carapichea ipecacuanha. Europejski ostrokrzew kolczasty – Ilex aquifolium, czy iglica pospolita – Erodium cicutarium mogą zastąpić herbatę chińską Camellia sinensis oraz ostrokrzew paragwajski – Ilex paraguariensis, dzięki zawartości kofeiny. W okresach głodu ludzie byli zmuszeni do spożywania dzikich roślin, które dostarczały oleju, białka, witamin i soli mineralnych. Krajowe rośliny mogą zostać wykorzystane do opału, wypieku podpłomyków, produkcji włókien, alkoholu, używek, leków, czy materiałów budowlanych. Podczas konferencji chcemy przypomnieć i poszerzyć informacje na temat roślin występujących w polskiej florze i możliwościach ich wykorzystania w gospodarce człowieka.

Tematyka konferencji

Polskie zioła w medycynie ludowej
Krajowe rośliny w farmakopeach dawnych i współczesnych
Polskie rośliny w żywieniu człowieka i zwierząt
Żywność funkcjonalna z roślin rodzimych
Żywność nowa i suplementy diety z polskich ziół
Polskie fitokosmetyki
Fitoterapia dawna i współczesna
Polskie leki ziołowe
Chemia i właściwości olejków eterycznych z roślin krajowych
Uprawa i przetwórstwo roślin leczniczych, kosmetycznych i dietetycznych
Bezpieczeństwo żywności, ziół, kosmetyków i pasz
Towaroznawstwo żywności prozdrowotnej, kosmetyków i roślin zielarskich
Etnomedycyna, etnobotanika, etnofarmakologia
Zielarstwo dawne i współczesne
Materia medica (surowce mineralne oraz pochodzenia roślinnego i zwierzęcego), farmakognozja
Botanika farmaceutyczna roślin krajowych
Grzyby, glony i porosty w polskim zielarstwie i ziołolecznictwie
Historia zielarstwa i ziołolecznictwa
Polskie rośliny w wierzeniach, gusłach i zabobonach

Komitet honorowy konferencji
Dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. KPU (Rektor Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie)
Prof. dr hab. Grzegorz Przebinda (Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie)
Prof. dr hab. Tadeusz Trziszka (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

Komitet naukowy
Przewodniczący: Prof. dr hab. Roman Kołacz (Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu)

Członkowie
Prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
Prof. dr hab. Anna Goździcka-Józefiak (Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu)
Prof. dr hab. inż. Jan Grajewski (Uniwersytet im. Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy)
Prof. dr hab. Ilona Kaczmarczyk-Żebrowska (Śląski Uniwersytet Medyczny, Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie)
Prof. dr hab. Adam Kaznowski (Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu)
Dr hab. Łukasz Łuczaj, prof. URz (Uniwersytet Rzeszowski)
Dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. KPU (Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie)
Prof. dr hab. Roman Niżnikowski (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Dr hab. Katarzyna Paradowska, prof. KPU (Warszawski Uniwersytet Medyczny, Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie)
Prof. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie)
Prof. dr hab. Barbara Sawicka (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
Prof. dr hab. Ewa Stachowska (Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie)
Prof. dr hab. Andrzej Szuba (Uniwersytecki Szpital Kliniczny we Wrocławiu)
Prof. dr hab. inż. Antoni Szumny (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
Dr hab. Magdalena Twarużek, profesor Uczelni (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy)
Prof. dr hab. Iwona Wawer (Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie)
Dr hab. Danuta Zarzycka, prof. KPU (Uniwersytet Medyczny w Lublinie, Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie)
Dr hab. inż. Anna Sokół-Łętowska, profesor Uczelni (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
Dr hab. Dorota Waśko-Czopnik (Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu)
Dr Józef Forgacz (Dolnośląskie Centrum Onkologii we Wrocławiu)
O. dr Marcelin Pietryja (Herbarium Św. Franciszka)
Dr Henryk Różański (Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie)

Komitet organizacyjny
Przewodniczący – dr Henryk Różański
dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. KPU
dr inż. Jolanta Baran
dr inż. Bernadetta Bienia
mgr Lucyna Pojnar
inż. Maciej Półchłopek
mgr Iwona Wajs – sekretarz

Miejsce konferencji
Obrady konferencji będą odbywać się w Kampusie Politechnicznym przy ul. Dmochowskiego 12

Kalendarz zgłaszania uczestnictwa

Zgłaszanie uczestnictwa do 15 sierpnia 2022 roku
Platforma elektroniczna do zgłaszania uczestnictwa w konferencji
Streszczenia należy przesyłać do 31 sierpnia 2022 roku
Pełne wersje artykułów należy przesyłać do 30 listopada 2022 roku

Wszystkie nadesłane artykuły będą kwalifikowane i recenzowane.
Pełne artykuły naukowe zostaną wydane jako monografia naukowa.

Opłaty
· Uczestnicy regularni 400 zł
· Studenci i doktoranci 200 zł
· Członkowie PTZiF 300 zł
· Reklama w wydawnictwie (B5) 2000 zł
· Reklama w wydawnictwie (B6) 1000 zł
· Reklama stojąca za stołem plenarnym 1000 zł
· Postawienie stoiska pokazowego w ramach opłaty konferencyjnej za każdego z członków obsługi

Opłata konferencyjna obejmuje

  1. Uczestnictwo w sesjach naukowych
  2. Materiały konferencyjne – streszczenia
  3. Wydawnictwo „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna”
  4. Bar kawowy, obiady i uroczystą kolację

Opłatę konferencyjną należy wpłacić na konto:
Bank Pekao S.A.
I O/Krosno
39 1240 2311 1111 0010 5453 8749
z dopiskiem: „konferencjaPTZiF”+ imię i nazwisko uczestnika/nazwa firmy
lub
„konferencjaPTZiF”+nazwa firmy_reklama B5/B6”

Sekretariat konferencji
Instytut Zdrowia i Gospodarki KPU w Krośnie
ul. Dmochowskiego 12
38-400 Krosno
tel. 13-43-755-80, 13-43-755-25
e-mail: zielarstwo2022@kpu.krosno.pl

Adres do korespondencji
Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie
ul. Rynek 1
38-400 Krosno
tel. 13-43-755-80, 13-43-755-25
e-mail: zielarstwo2022@kpu.krosno.pl

Komunikat II

Uprzejmie informujemy, że dla tych osób, które nie zdążyły zarejestrować się do udziału w konferencji w systemie stacjonarnym, umożliwiamy możliwość udziału w trybie online.

Opłata za udział w konferencji w trybie online 100 zł.

Link do rejestracji do udziału w konferencji w trybie online: https://ankiety.kpu.krosno.pl/index.php?r=survey/index&sid=995356&lang=pl

clip_image002

PROGRAM KONFERENCJI

Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna.
Polskie zioła w medycynie i tradycji kulturowej

15-16 września 2022 roku
Kampus Politechniczny KPU Krosno, ul. Dmochowskiego 12

15 WRZEŚNIA 2022 – CZWARTEK

8:30 otwarcie konferencji

mgr Franciszek Tereszkiewicz – Kanclerz Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie

dr hab. Zbigniew Barabasz, profesor KPU – Rektor Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie

prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, prof. dr hab. Roman Kołacz

mgr Piotr Przytocki – Prezydent Miasta Krosna

SESJA I

9:00-9:30 prof. dr hab. Iwona Wawer: Radioprotekcyjne właściwości surowców zielarskich (Zakład Zielarstwa, Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie).

9:30-10:00 dr hab. Grażyna Zawiślak, Ewa Zalewska: Wybrane surowce zielarskie pozyskiwane z roślin z rodziny Lamiaceae występujących w stanowiskach naturalnych (Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie).

10:00-10:30 dr hab. Dorota Waśko-Czopnik: Probiotykoterapia – nowa moda czy konieczność? (Kierownik Pracowni Motoryki Przewodu Pokarmowego i pH-metrii, Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, Pracownia Motoryki i Diagnostyki Zaburzeń Czynnościowych Przewodu Pokarmowego we Wrocławiu).

Dyskusja

Przerwa kawowa 10:30-10:50

SESJA II

10:50-11:20 prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański: Nowe spojrzenie na rolę rtęci w środowisku człowieka (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu).

11:20-12:05 prof. dr hab. Adam Kaznowski: Potencjał produktów roślinnych w profilaktyce
i leczeniu COVID-19
(Kierownik Zakładu Mikrobiologii Wydział Biologii, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza).

12:05-12:35 prof. dr hab. Ewa Stachowska: Jelita rządzą! Oś mózgowo-jelitowa w praktyce (Katedra Żywienia Człowieka i Metabolomiki, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie).

Dyskusja

Przerwa obiadowa 12:35-14:00

clip_image004S

ESJA III

14:00-14:30 prof. dr hab. Ilona Kaczmarczyk-Żebrowska, inż. Agnieszka Groszek: Współczesne i dawne wykorzystanie dziurawca zwyczajnego (Katedra Farmakognozji i Fitochemii, Śląski Uniwersytet Medyczny; Zakład Zielarstwa, Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie).

14:30-15:00 prof. dr hab. Antoni Szumny: Wpływ wybranych metod suszenia na skład metabolitów wtórnych olejkodajnych roślin leczniczych. (Katedra Chemii, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu).

15:00-15:20 o. dr Marcelin Pietryja, dr Henryk Różański: Właściwości i znaczenie mirry (Myrrha) w medycynie i kosmetyce. (Instytut Medycyny Klasztornej, Herbarium Św. Franciszka, Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie).

Dyskusja

Przerwa kawowa 15:20-15:40

SESJA IV

15:40-16:10 lek. med. Krzysztof Błecha: Rola korzenia piwonii białej w profilaktyce i leczeniu chorób o podłożu autoimmunologicznym (Laboratorium Medycyny Naturalnej BONIMED, Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki).

16:10-16:40 dr hab. inż. Maciej Oziembłowski, prof. uczelni, mgr inż. Damian Maksimowski, dr hab. inż. Agnieszka Nawirska-Olszańska, profesor uczelni: Analiza wybranych parametrów ekstraktów etanolowych uzyskanych na bazie niedojrzałych owoców orzecha włoskiego (Juglans regia L.) (Katedra Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu).

16:40-17:00 Estera Kozielska: Zmienność składu jakościowego kory wierzby białej Salix
alba L
w zależności od okresu przechowywania surowca (Karpacka Państwowa Uczelnia
w Krośnie).

17:00-17:20 mgr inż. Melania Gryt, dr Beata Pieczyńska: Co współczesna wiedza popularnonaukowa już wie, na temat nietypowych wytycznych dr G. Madausa stosowanych przy produkcji oligoplexów? (General Hemp Marketing sp. z o.o.).

Dyskusja

Przerwa kawowa 17:20-17:30

17:30- 17:50 mgr inż. Ewa Melania Gryt: Regulacja układu endokannabinoidowego ECS
za pomocą kannabinometyków – substancji pochodzenia roślinnego występujących w diecie pierwotnego człowieka, a także we współczesnych dietach zaliczanych do najzdrowszych takich jak dieta śródziemnomorska i japońska
(General Hemp Marketing sp. z o.o.).

17:50-18:10 Sylwia Bochenko: Rośliny krajowe wspierające aktywność fizyczną (Bielsko Biała).

18:10-18:30 mgr inż. Hubert Iwiński: Nowe formulacje fitoncydów o właściwościach przeciwpierwotniaczych (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Chemii Żywności
i Biokatalizy, AdiFeed Sp. z o.o.).

Dyskusja i podsumowanie I dnia konferencji

Kolacja 19.00

16 WRZEŚNIA 2022 – PIĄTEK

8:45 rozpoczęcie konferencji

Sesja V

9:00-9:30 dr. h. c. Łukasz Karol Uliasz: Zagadnienia Lecznictwa Ludowego Wsi – problematyka współczesności – Wyniszczenie ziołolecznictwa w Polsce w XIX-XX wieku (Akademia Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi w Warszawie).

9:30-10:00 dr inż. Waldemar Drymel: Naturalne możliwości dezaktywacji mikotoksyn w paszach dla zwierząt (AdiFeed Sp. z o.o.).

10:00-10:30 mgr Tomasz Czyż: Zioła na wojnach (Studia Podyplomowe, Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie).

10:30:11:00 dr Mariusz Banach: Zafałszowania surowców i ekstraktów zielarskich (Greenvit
Sp. z o. o.)

Dyskusja

Przerwa kawowa 11:00-11:20

11:20-11:50 mgr Jerzy Luberda: Wybrane rośliny lecznicze Indii – wykorzystanie w profilaktyce i medycynie (Studia Podyplomowe, Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie).

11:50-12:10 Sebastian Fröhlich: Porównanie materia medica zawartej w Physica Hildegardy
z Bingen z Zielnikiem Szymona Syreniusza, Herbarzem Polskim oraz Herbarzem Siennika wraz
ze współczesnym zastosowaniem fitoterapeutycznym
(Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie).

12:10-12:30 Alicja Krzeszowiak: Trwałość flawonolignanów w owocach ostropestu plamistego Silybum marianum (L.) Gaertner (Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie).

12:30:12:50 Monika Kozielska: Trwałość kapsacynoidów w owocach papryki rocznej Capsicum annuum L. w zależności od okresu przechowywania (Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie).

Dyskusja

Zakończenie i podsumowanie konferencji

Sesja posterowa:

1) Ziemlewska Aleksandra, Zagórska-Dziok Martyna, dr hab. Nizioł-Łukaszewska Zofia, prof. WSIiZ: Porównanie właściwości kosmetycznych i dermatologicznych ekstraktu oraz fermentu z owoców Rokitnika zwyczajnego otrzymanego w procesie fermentacji z wykorzystaniem grzyba herbacianego kombuchy. Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania z siedzibą w Rzeszowie

2) mgr Martyna Zagórska-Dziok, mgr Aleksandra Ziemlewska, dr hab. Zofia Nizioł-Łukaszewska, prof. WSIiZ: Hydrożele z genisteiną wyizolowaną z soi jako wielofunkcyjne biomateriały w kosmetologii i dermatologii (Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania
w Rzeszowie).

3) mgr inż. Karolina Czech, dr Katarzyna Gaweł-Bęben: Hodowla tradycyjna czy hodowla w warunkach in vitro- porównanie właściwości antyoksydacyjnych roślin z gatunku Achillea (Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania z siedzibą w Rzeszowie).

clip_image006

Źródło

  • Lubię to 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Zapoznaj się z: Terms of Use, Privacy Policy, Guidelines, We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.