Jump to content

Recommended Posts

Melasa – melasse i syrop buraczany

Melasa jest to produkt uboczny powstający podczas wytwarzania cukru z trzciny lub buraków cukrowych. Zawiera 58-60% cukru (melasa spożywcza, lepszej jakości lub 42-50% cukru – melasa gorszej jakości, paszowa) i składniki azotowe, sole kwasów i zasad utrudniające dalszą krystalizację cukru. Jest to odciek otrzymywany po odwirowaniu wykrystalizowanego cukru z zagęszczonego soku buraczanego. Ma postać gęstej brunatnej lub brunatno-czarnej masy o słodkim smaku i karmelowym zapachu. Ze 100 kg buraków otrzymuje się około 2,5-4 kg melasy. Melasa od zawsze była wykorzystywana jako pokarm, do słodzenia, żywienia zwierząt (pasza), do aromatyzowania i barwienia wódek, whisky, rumu, wyrobu syropów. Była również składników niektórych leków (dla poprawienia smaku, zapachu i barwy). Ważny surowiec do przeprowadzania licznych fermentacji (pożywka, źródło substratów), np. przy produkcji fermentacyjnej kwasu mlekowego, cytrynowego, kwasu glutaminowego, mrówkowego, masłowego, gliceryny, mannitolu, sorbitolu.

Melasa zawiera oprócz cukru, betainę, białka (1,9-2%), tłuszcze (0,2%), kwasy organiczne, wapń (596 mg/100 g), magnez (197 mg/100 g), potas (2421 mg/100 g), żelazo (21-22 mg/100 g), witaminę B6 (0,3 mg/100 g).

Pokrewnym produktem jest syrop buraczany, barwy brązowej o następujących właściwościach:

  • energia: 1223KJ/288 Kcal
  • białka: 2,3 g/100 g
  • cukry: 68-70 g/100 g
  • tłuszcze: <0,1 g
  • żelazo: 23 mg/100 g
  • magnez: 90 mg/100 g

    Syrop buraczany to zagęszczony (odparowany) sok z buraków cukrowych.

    Zarówno melasa jak i cukier buraczany zawierają głównie sacharozę (disacharyd zbudowany z glukozy i fruktozy), fruktozę (monosacharyd) i rafinozę (trisacharyd zbudowany z fruktozy, galaktozy i glukozy).

    Zarówno melasa, jak i syrop buraczany są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Są to surowce energetyczne oraz wzmagające działanie wykrztuśne i wzmacniające olejków eterycznych i wyciągów wodnych oraz alkoholowych z ziół

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Zapoznaj się z: Terms of Use, Privacy Policy, Guidelines, We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.