Mariusz Posted September 12, 2022 Share Posted September 12, 2022 Ziele rzepiku – Herba Agrimoniae w praktycznej fitoterapii. Nowe informacje. O rzepiku pospolitym pisałem wielokrotnie: https://rozanski.li/?p=2461 https://rozanski.li/?p=1258 https://rozanski.li/?p=155 Ponownie do niego wracam, bowiem lubię tę roślinę leczniczą i wciąż pojawiają się nowe informacje na jej temat. Rzepik pospolity – Agrimonia eupatoria L.; Agrimony; rodzina różowate – Rosaceae jest byliną rozpowszechnioną w naszym kraju (łąki, skraje lasów, pola, miedze, skaje łęgów). Zgodnie z Farmakopeą Europejską i Brytyjską (2013, 2014) surowcem zielarskim oficjalnym jest kwitnący wierzchołek pędu – dried flowering tops of Agrimonia eupatoria L. Wg British Pharmacopoeia surowiec suchy powinien zawierać przynajmniej 2% garbników, w przeliczeniu na pirogalol – minimum 2.0 per cent of tannins, expressed as pyrogallol (C6H6O3; Mr 126.1) (dried drug). Wilgotność surowca (próbka 1 g wysuszona w 105 stopniach C) nie powinna przekraczać 10% (loss on drying: maximum 10.0 per cent, determined on 1.000 g of the powdered drug (355) (2.9.12) by drying in an oven at 105 °C for 2 h). Również zawartość popiołu całkowitego nie powinna przekroczyć 10% (Total ash: maximum 10.0 per cent). Niestety trudno znaleźć jest w handlu krajowym dobry jakościowo surowiec. Przebadałem surowiec od trzech różnych producentów i u żadnego nie były zachowane parametry farmakopealne. Powodem tego był nadmierny udział łodyg w surowcu, stąd zawartość popiołu przekraczała 11, a nawet 13%. Również zawartość garbników wahała się na poziomie 3-3,5%, czyli była blisko minimalnej, podczas gdy zebrany surowiec ze stanu naturalnego zawierał 5, 8 i 14% garbników (ten ostatni owocujący z września). Przyjrzyjmy się składnikom czynnym rzepiku": garbniki 3-21%; najczęściej nie przekracza 13%; proantocyjanidyny (proanthocyanidins (condensed tannins), kumaryny, flawonoidy – ok. 2% (glikozydy luteoliny, apigeniny, kwercetyny; kaempferol, isoquercitrin (głównie hyperoside 0,37%); glikozydy kaemferolu (3-glucoside, 3-rhamnoside, 3-rytinoside, 4’-methyl ether (kaempferide) i kaempferide 3-rhamnoside; polisacharydy (19,5%), glikozydowe goryczki. Triterpenoids: ursolic acid (0,6%, euscapic acid, 28-glucosyl esters of euscapic acid i tormentic acid. Kwasy fenolowe – phenolic acids: chlorogenowy – chlorogenic, kawowy – caffeic, elagowy – ellagic acids; para-hydroksybenzoesowy- p-hydroxybenzoic acid, protocatechuic – protokatechowy, gentyzynowy – gentisic, waniliowy – vanilic, salicylowy – salicylic, p-kumarowy -p-coumaric, ferulowy – ferulic acid. Sole minerlne – minerals 7.3-7,9% (dużo krzemionki, sodu i potasu) Fitosterole – phytosterols – beta-sitosterol. W badaniach in vitro (linie komórkowe) wodne ekstrakty z rzepiku stymulują transport 2-deoksyglukozy, oksydację glukozy oraz syntezę glikogenu. Stymulują uwalnianie insuliny. Stąd rzepik jest w stanie działać hipoglikemicznie i zwiększa zawartość glikogenu w mięśniach oraz wątrobie. Działanie fitofarmakologiczne: wzmagające wydalanie moczu i kwasu moczowego; przeciwzapalne; ściągające, tonizująco-gorzkie, moczopędne, przeciwskurczowe, napotne, wiatropędne, wątrobowe (hepatic, hepatoprotector), żółciopędne; hamujące rozwój Staphylococcus aureus i hemolitycznych paciorkowców. Gojące rany. Zastosowanie: porfiria skórna (badania kliniczne przeprowadzone w 1984 r. w Rumunii potwierdziły efektywne działanie rzepiku); biegunka, stany zapalne gardła; zapalenie skóry, trudno gojące się rany; choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego; choroby nerek, stany zapalne żołądka i jelit; nietrzymanie moczu, zapalenie pęcherza moczowego, cukrzyca, niewydolność żylna, „ociężałość nóg”, żylaki odbytu Dawki wg British Herbal Compendium 2006; prof. David’a Hoffmann’a 2003 i prof. Max’a Wichtl’a 2009: nalewka – tinktur 1-4 ml trzy razy dziennie (1:5 in 45%, czyli na alkoholu 45%). Napar z 1-2 łyżeczek na filiżankę (15 minut) – 3 razy dziennie. Liquid extract 1:1 in 25% ethanol 1-3 ml; tinctur 1:5 in 45% 5-10 ml (British Herbal Compendium). Komisja E: 3 g surowca dziennie. Przy samodzielnym zbieraniu surowca najlepiej pozyskiwać kwitnące wierzchołki pędów i liście. Unikamy dolnych liści i pożółkłych oraz zanieczyszczonych odchodami owadów oraz mięczaków, często przesiadujących na rzepiku, szczególnie w dolnej części pędu. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.