Jump to content

Magnez


Mariusz
 Share

Recommended Posts

Zaburzenia gospodarki magnezowej.

Magnez aktywuje około 300 enzymów. Bierze udział w procesach syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych (np. ATP). Jest niezbędny w syntezie białka, kwasów nukleinowych i do utrzymania struktury chromosomów. Warunkuje prawidłową mineralizację kości. Pełni ważne funkcje w procesach aktywacji aminokwasów, beta-oksydacji oraz w przemianach cukrów. Stabilizuje strukturę błon komórkowych. Również pompy jonowe są aktywowane przez Mg2+. Na przyrost 1 kg mięśni potrzeba ok. 200 mg magnezu.

W organizmie można wystąpić hipomagnezemia lub hipermagnezemia.

Hipomagnezemia to spadek stężenia magnezu w surowicy krwi poniżej 0,6 mmol/l. Ujemny bilans magnezu wynika z przewagi strat Mg nad jego poborem. Niedobór magnezu w organizmie nie zawsze objawia się hipomagnezemią. Powodami niedoboru magnezu z hipomagnezemią są:
– niewłaściwa dieta,
– głodowanie,
– niedostateczne wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego na tle stanu zapalnego jelit, przewlekłego nieżytu jelit, utraty magnezu z żółcią lub z sokiem jelitowym,
– nadmierna utrata magnezu z moczem – magnezuria (np. z powodu chorób nerek: tubulopatia, zespół Barttera, kwasica nerkowa; w wyniku zażywania leków moczopędnych i osmotycznie wymuszonej diurezy; hiperaldosteronizm, nadczynność przytarczyc, hipokaliemia, hiperkalcemia),
– alkoholizm,
– permanentne przedawkowywanie insuliny (hipomagnezemia wskutek przemieszczania się magnezu z przestrzeni pozakomórkowej do przestrzeni śródkomórkowej),
– laktacja, mlekotok (utrata magnezu z mlekiem),
– długotrwała hiperglikemia (przewlekły wzrost stężenia glukozy w krwi) różnego pochodzenia,
– nadmierne poty w przebiegu niektórych chorób, np. gruźlicy (utrata magnezu z potem),
– przewlekłe zażywanie środków przeczyszczających,
– wymioty,
– zespół zaburzonego wchłaniania, jelita nadwrażliwego; zapalenie uchyłków jelita grubego,
– zespół jelita krótkiego,
– nowotwory,
– stan zapalny trzustki i wątroby,
– stany stresowe i długotrwałe depresje.

Przy niedoborze magnezu występuje często hipokaliemia (spadek potasu), który nie ustępuje przy podawaniu potasu; hipokalcemia (spadek wapnia) oporna na podawanie wapnia. Objawami długotrwałego niedoboru magnezu są: postępująca miażdżyca, osłabienie mięśni, bolesne przykurcze, drgawki, drżenie kończyn, drżenie powiek, zadyszka, częste utraty tchu, apatia, depresja, niekiedy omamy, zaburzenia sercowo-naczyniowe (skurcze dodatkowe, trzepotanie i migotanie komór, nadciśnienie tętnicze, niewydolność naczyń wieńcowych); skurcze zwieracza przełyku, niedrożność porażenna jelit, dodatni objaw Chvostek’a i Trousseau (skurcze mięśni mimicznych twarzy; przykurcze, zaciśnięcie dłoni), drżenie języka, parestezje (uczucie drętwienia i mrowienia, odczuwanie gorąca lub zimna w różnych okolicach ciała), spadek odporności na infekcje.

Zażywanie magnezu w postaci suplementów nie gwarantuje dostatecznej podaży magnezu. Wartość suplementu zależy od tego, jaką formę chemiczną magnezu w nim zastosowano. Nie wszystkie związki chemiczne magnezu są przyswajalne dla naszego organizmu. Tlenki, węglan, czy fosforan magnezu są wątpliwym źródłem magnezu przyswajalnego (chyba, że te zażywamy równocześnie z kwasami lub cierpimy na nadkwasotę). Magnezu nie przyjmować jednocześnie z antybiotykami (np. tetracykliną). Jeżeli równocześnie zażywamy preparaty wapnia – spożyć magnez w innym czasie dnia. Środki zobojętniające sok żołądkowy, preparaty celulozy, błonnika, węgiel leczniczy, alkohole mocne (np. wódki, koniak) – upośledzają przyswajanie magnezu.

Wyciągi wodne z ziół zasobnych w kwasy organiczne (np. z owoców róży, owoców berberysu, owoców rokitnika, ziela/kłącza pokrzywy) zwiększają przyswajalność magnezu. Także zażywanie kwasów organicznych (cytrynowego, jabłkowego, askorbinowego, fumarowego, bursztynowego, pirogronowego) i nieorganicznych (roztwór kwasu solnego podawany przy niedokwasocie treści żołądka) zwiększają przyswajalność magnezu. Zioła bogate w garbniki (np. kora dębu, oczar, galasy, rdest wężownik) oraz preparaty taninowe, fityna, kwas szczawiowy (np. zawarty w hibiskusie, kobylaku, szczawiu) – zmniejszają wchłanianie wapnia z jelit do krwi. Magnez jest lepiej absorbowany z jelit w obecności laktozy (mleko), potraw białkowych, aminokwasów (np. glicyny, kwasu glutaminowego, asparaginowego) i witaminy D oraz C. Potrawy bardzo tłuste ograniczają przyswajanie magnezu.

Magnez w dużej mierze zapobiega osteoporozie, ponadto wspomaga procesy mineralizacji kości fosforanem wapnia. Niedobór magnezu powoduje wzrost wydalania wapnia z moczem oraz zmniejsza resorpcję wapnia do kości. Leczenie kortykosteroidami, nadczynność kory nadnerczy przyczynia się do znacznej utraty magnezu z ustroju.

W przeciętnej diecie Polaków największym źródłem magnezu są produkty zbożowe (37), mleko i jego przetwory (19%) oraz ziemniaki (18%). Niestety prawdopodobnie racje pokarmowe Polaków realizują jedynie 60% zapotrzebowania na magnez.

Hipermagnezemia to wzrost stężenia magnezu w surowicy krwi ponad 1,5 mmol/l. Jest wywołana najczęściej:
– nadmiernymi dawkami preparatów magnezowych, szczególnie przy pozajelitowym ich podawaniu,
– nadkwaśnością treści żołądka przy jednoczesnym długotrwałym i nadmiernym podawaniu preparatów magnezu,
– niedostatecznym wydalaniem magnezu z moczem (niewydolność nerek, niedoczynność tarczycy lub nadnerczy),
– podawaniem związków magnezu zobojętniających sok żołądkowy (węglan, wodorowęglan,tlenek magnezu) przy nadkwaśności, z równoczesną niewydolnością nerek lub równoczesnym  nieświadomym zażywaniem zakwaszaczy.

Objawem hipermegnezemii jest porażenie mięśni szkieletowych i mięśnia sercowego.

Produkt spożywczy Zawartość magnezu*
Ziemniaki 20 mg/100 g
Szczypior 44 mg/100 g
Liście mniszka 36 mg/100 g
Karczochy 26 mg/100 g
Czosnek 35 mg/100 g
Burak czerwony 25 mg/100 g
Rzeżucha ogrodowa 40 mg/100 g
Rzeżucha wodna 34 mg/100 g
Owoc róży dzikiej 104 mg/100 g
Rodzynki bez pestek 45 mg/100 g
Morela suszona 50 mg/100 g
Daktyle suszone 50 mg/100 g
Figi suszone 70 mg/100 g
Migdały 170 mg/100 g
Orzechy włoskie 130 mg/100 g
Nasiona sezamu 345 mg/100 g
Nasiona słonecznika łuskane 420 mg/100 g
Orzechy ziemne 165 mg/100 g
Tofu 103 mg/100 g
Fasola Jasiek 200 mg/100 g
Mleko kozie 15 mg/100 g
Mleko krowie z udoju bezpośredniego 12 mg/100 g
Jaja kurze 6-7 mg/100 g
Schab 25 mg/100 g
Chleb pszenny pełnoziarnisty 90 mg/100 g

 

  • Dziękuję 2
Link to comment
Share on other sites

Chlorek magnezu – Magnesium chloratum

Chlorek magnezu MgCl2+6H2O – Magnesium chloratum crystallisatum (Magnesiumchlorid, Chlormegnesium, Magnesium Chloride hexahydrate, Chlorure de magnesium) to krystaliczna biaława lub przezroczysta substancja, rozpuszczalna w wodzie zimnej (0,6 cz.), wodzie gorącej (0,3 cz.) i w 5 cz. spirytusu. Smak roztworu wodnego chlorku magnezu jest słono-gorzkawy. W 120 stopniach C traci wodę krystalizacyjną. W sprzedaży jest dostępny również chlorek magnezu bezwodny – Magnesium chloratum anhydricum MgCl2.

Chlorek magnezu Zawartość magnezu Zawartość chloru
Chlorek magnezu bezwodny
MgCl2
masa molowa: 95.2104 [g/mol]
25,53% 74,47%
Chlorek magnezu krystaliczny sześciowodny
MgCl2+6H2O
masa molowa: 203.3021 [g/mol]
11,96% 34,88%

Chlorek magnezu jest biodostępny (przyswajalny), zatem stanowi dobre i tanie źródło magnezu dla organizmu człowieka i zwierząt. W dawce 3 g doustnie działa silnie żółciopędnie i rozwalniająco na zasadzie osmotycznej. W mniejszych dawkach (700-1000 mg) wzmaga wydzielanie żółci, pobudza perystaltykę jelit i reguluje wypróżnienia, nie dając jednocześnie efektu przeczyszczenia, jak czyni, np. siarczan magnezu. Zapobiega zastojom żółci i atonii jelit.  Jest dopuszczony do suplementów diety oraz żywności (E511). Wchodzi w skład soli niskosodowych (obok, np. chlorku potasu i wapnia). W przemyśle spożywczym służy do wytrącania białka sojowego podczas produkcji tofu.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 18 maja 2010 r. chlorek magnezu został dopuszczony do suplementów jako źródło magnezu (Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 maja 2010 r. (poz. 596)). Zalecane dzienne spożycie magnezu wynosi 375 mg.

Chlorek magnezu nie był uznawany za lek w dawnej medycynie. Służył do przygotowywania wód mineralnych sztucznych. Stosowano go również w postaci roztworu do picia jako środek wzmagający perystaltykę jelit i pobudzający przemianę materii.

W weterynarii miał podobne zastosowanie.

Chlorek magnezu można podawać w kapsułkach oraz w proszkach do rozpuszczania w wodzie. Nadaje się do przygotowania roztworów-syropów, dawkowanych łyżkami, w tym dla dzieci i osób starszych. W przypadku zaparcia można go mieszać z roztworem mannitolu, ksylitolu, ksylozy, sorbitolu, z sokami owocowymi, np. śliwkowym, grejpfrutowym; ponadto z miodem i wodą, najlepiej na czczo.
Polecam również chlorek magnezu w mieszaninach musujących sporządzonych na kwasach organicznych (jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy, askorbinowy) oraz wodorowęglanach sodu i potasu. Dla poprawienia smaku można je wzbogacić w mannitol, sorbitol lub ksylozę

  • Dziękuję 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 18 maja 2010 r. chlorek magnezu został dopuszczony do suplementów jako źródło magnezu (Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 maja 2010 r. (poz. 596)). Zalecane dzienne spożycie magnezu wynosi 375 mg.- Jest to uśredniona wartość.https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20100910596/O/D20100596.pdf

Dzienne zapotrzebowanie zdrowej, dorosłej kobiety na magnez to około 300-320 mg, a dla mężczyzn dawka ta zwiększa się do 400-420 mg. Sytuacja wygląda nieco inaczej u kobiet ciężarnych oraz karmiących piersią, ponieważ ich zapotrzebowanie wynosi nawet 400 mg. Wśród dzieci zapotrzebowanie na magnez waha się w zależności od wieku, dlatego w przypadku niemowląt wynosi od 30 mg, do aż 410 mg dla nastoletnich chłopców. Rodzice powinni pamiętać o tym, jak ważny jest magnez dla dojrzewających organizmów swoich dzieci. Pełni on kluczową funkcję nie tylko dla zdrowego rozwoju kości, ale również dla równowagi psychicznej, która jest szczególnie istotna dla nastolatków.https://upacjenta.pl/poradnik/magnez-wlasciwosci-niedobory-dawkowanie

Edited by Ogi
Dodano lInk do źródła
  • Lubię to 1
Link to comment
Share on other sites

Dobrze przyswajalne formy magnezu i kiedy  jaką najlepiej z nich korzystać.

Chlorek magnezu - Detoksykacja, wsparcie nerek( nie wskazany przy refluksie może potęgować efekt)
Stres, lęk               -  Treonian
Zmęczenie            - Jabłczan magnezu
Ciąża                     - Chelat magnezu


Chlorek magnezu
Ta forma magnezu, w przeciwieństwie do pozostałych, nie jest związkiem z solą organiczną, a jednak wykazuje przyswajalność na ich poziomie. Z pewnością natomiast jego biodostępność jest najlepsza spośród nieorganicznych związków magnezu. Wprawdzie chlorek magnezu zawiera jedynie ok. 12% magnezu, jednak z uwagi na dużą szybkość jego wchłaniania, związek ten plasuje się bardzo wysoko na liście najlepszych postaci magnezu do przyjmowania. Jest to równocześnie jeden z lepszych środków służących do detoksykacji tkanek. Wspomaga również pracę nerek i może przyspieszyć spowolniony metabolizm. Jednakże chlorek magnezu to również przeciwwskazania, które dotyczą osób podatnych na dysfunkcje refluksu. Chlorek magnezu może potęgować niekorzystne dolegliwości związane z tym schorzeniem.
Treonian magnezu
Treonian magnezu to ciekawa postać tego pierwiastka. Ciekawa i stosunkowo nowa na rynku. Jest to magnez chelatowany przez dwie cząsteczki treonianu (metabolit witaminy C). Dotychczasowe badania wskazują na dużą biodostępność i brak skutków ubocznych ze strony układu pokarmowego. Nie to jednak sprawia, że popularność tej formy magnezu rośnie z dnia na dzień. Treonian magnezu pokonuje barierę krew-mózg, co oznacza, że może zwiększać stężenie magnezu w mózgu. Wspiera tym samym silniej układ nerwowy, a także zmniejsza natężenie odczuwania lęku. Tym samym treonian magnezu jest najlepszą odpowiedzią na pytanie, jaki magnez na stres jest najlepszy
Jabłczan magnezu
Jest to kolejna forma charakteryzująca się połączeniem organicznym. Związek składa się z magnezu i kwasu jabłkowego, dzięki czemu przyswajalność tej formy sięga ok. 30%. Co więcej kwas jabłkowy, który powstaje jako wynik procesów metabolizmu, wpływa pozytywnie na funkcje organizmu, w tym i na odczuwaną energię. Dlatego też jabłczan magnezu to najlepszy wybór dla osób cierpiących na zmęczenie.
Chelat magnezu
Chelat magnezu nazywany również glicynianem magnezu to połączenie dwóch cząsteczek glicyny (aminokwasu) z magnezem poprzez wiązanie chelatowe. Ta specyficzna budowa związku sprawia, że magnez jest chroniony przed zbyt szybką degradacją, która następuje w żołądku. To z kolei prowadzi do mniejszych strat substancji ostatecznie wchłanianej w jelicie cienkim. Przyswajalność chelatu magnezu sięga 24%, jednak nie są to jego jedyne zalety. Równie ważny jest delikatny wpływ na organizm. Prawdopodobieństwo wystąpienia biegunki jest bardzo małe, a do tego chelat magnezu dobrze sprawdzi się jako suplement do długoterminowej suplementacji w celu skorygowania niedoborów magnezu. Dzięki temu nietrudno odpowiedzieć na pytanie jaki magnez w ciąży będzie najbardziej bezpieczny dla płodu. Jest nim bez wątpienia chelat magnezu.

Edited by Ogi
Doprecyzowanie
  • Dziękuję 1
Link to comment
Share on other sites

Cytrynian magnezu-problemy odbytnicy i okrężnicy  (przeciwskazania luźne stolce)

Cytrynian magnezu jest zdecydowanym zwycięzcą w rankingu najlepiej przyswajalnych form magnezu. Zawdzięcza to wchłanianiu na poziomie od 25% do 90%, co stanowi największy procent spośród wszystkich dostępnych na runku postaci magnezu. Ta wysoka biodostępność jest wynikiem połączenia kwasu cytrynowego z trzema cząsteczkami magnezu. Sam w sobie uważany jest za najbardziej wydajną ekonomicznie i jakościowo formę. Z tego też powodu jest najczęściej stosowany. Należy jednak pamiętać, że kwas cytrynowy ma delikatne działanie przeczyszczającego, dlatego cytrynian magnezu dobrze sprawdzi się w przypadku osób z problemami odbytnicy i okrężnicy,ale nie powinien być stosowany przez osoby borykające się z luźnymi wypróżnieniami.

Mleczan magnezu- uspokaja żoładek

Mleczan magnezu to kolejna jego forma, która wykazuje dużą biodostępność. Jego przyswajalność jest niewiele niższa niż w przypadku cytrynianu magnezu głównie dlatego, że związek ten również tworzy sól organiczna. Te natomiast same w sobie wykazują wysoką biodostępność. Mleczan magnezu jest także bardzo efektywny w zakresie dostarczania pierwiastka, ponieważ niemal 12% jego masy to magnez. Niewątpliwą zaletą tego związku jest natomiast fakt, że wykazuje znacznie mniejsze natężenie efektów ubocznych, w tym głównie dotykających układ pokarmowy, jak np. nerwica żołądkowa. Można się zatem pokusić o odpowiedź na pytanie jaki magnez dla dzieci byłby najlepszy. Zdecydowanie mleczan magnezu z uwagi na wysoką biodostępność, organiczność, a także na ograniczenie ewentualnych dolegliwości żołądkowych.

  • Dziękuję 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Zapoznaj się z: Terms of Use, Privacy Policy, Guidelines, We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.