Mariusz Posted September 13, 2022 Share Posted September 13, 2022 Na początku poruszę temat olej i jego właściwości zdrowotne. Nie ukrywam oleje mają witaminy i minerały oraz to co najlepsze w roślinach z których pochodzą . Niestety to dotyczy tylko olejów świeżo wyciśniętych i odrazy spożywanych . Oleje są niestabilne jedne bardziej inne mniej , czyli utleniają się i tracą swoje walory zdrowotne za to zyskują możliwość szkodzenia nam . Oczywiście nie dzieje się to z dnia na dzień . Jedyna możliwość korzystania ze zdrowych oleju to posiadanie własnej prasy . W tym momencie proszę takich szczęśliwców którzy to mają o opisanie walorów smakowych i zdrowotnych . Czas na gluten . Niestety gluten jest szkodliwy i znowu nie odkryłem Ameryki Zacznę trochę inaczej , szkodliwa jest pszenica bo jest modyfikowana . Co do glutenu to przeczytajcie post o glutenie okazuje się że podczas produkcji pieczywa , jeżeli proces wyrastania zakwaszonej mąki jest długi to praktycznie w pieczywie nie ma glutenu bo uległ fermentacji. Chleb produkowany obecnie w piekarniach ma być robiony szybko i tanio , no i pojawiają się problemy z glutenem . Tylko że my fiksujemy się na nim zapominając o dodatkach dodanych w produkcji chleba oraz o tym że rolnik spryskał zboże . Tutaj też dobrym rozwiązaniem jest posiadanie piekarnika do chleba i wypiek samemu po odpowiednim procesie zakwaszenia . Bardzo proszę o rozwijanie tego tematu . Takich prostych sposobów zmiany złego pożywienia w dobre jest wiele . Czas zwrócić na nie uwagę . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.