Jump to content

Recommended Posts

Mirra, mira (Myrrha) należy do gumożywic. Jest otrzymywana z gatunku balsamowiec mirra - Commiphora myrrha Nees (Engl.) = Commiphora molmol Engl.) z rodziny osoczynowatych (Burseraceae).

Roślina ma postać drzewka lub krzewu, dorastających do 10 m wys. Naturalnie występuje na Półwyspie Arabskim oraz w Afryce.) należy do gumożywic. Jest otrzymywana z gatunku balsamowiec mirra - Commiphora myrrha Nees (Engl.) = Commiphora molmol Engl.) z rodziny osoczynowatych (Burseraceae).Roślina ma postać drzewka lub krzewu, dorastających do 10 m wys. Naturalnie występuje na Półwyspie Arabskim oraz w Afryce.

Do składników mirry należą: frakcja żywicowa 35-40%, olejek eteryczny 3-6% (rzadko 10%), gumy (50-55%). W żywicy zawarte są trójterpeny, kwasy trójterpenowe i fenole. Olejek mirrowy bogaty jest w heerabolen, dipenten, pinen, limonen, meta krezol, β-elemen, δ-elemen; furano-seskwiterpeny typu eudesmanu, elemanu, germakranu i gwajanu.

Mirra ma postać czerwonawo-żółtych ub czerwono-brunatnych kawałków rozmaitej wielkości, szaro-żółtawo opylonych, niekiedy porowatych, łatwo kruszących się. Złom miry jest czerwono-żółty lub czerwono-brunatny, połyskliwy, ziarnisty. Wydziela swoisty aromatyczny zapach. W smaku jest gorzka, drapiąca, a nawet paląca. Podczas żucia przylepia się do zębów. Nie powinna zawierać innych części rośliny i piasku. Proszek miry może zawierać niewielka ilość ziarn skrobi i elementów kory. Odrobina miry rozpada się w wodzie na żółtawy proszek, tworzący po roztarciu z wodą żółtawo-białą emulsję. 
 

4ABC1B24-A230-4EB0-9A8D-01AB5CF8123A.thumb.jpeg.5bbe1fe01f77cd7ba4a18670060d456c.jpeg

Liczba kwasowości 1 g miry powinna wynosić od 19,5 do 22. Popiołu nie więcej niż 7%. Wg Pharm. Helvetica IV mirra nie powinna zawierać więcej niż 6% popiołu.

Do preparatów popularnych w medycynie należą: nalewka mirrowa – Tinctura Myrrhae, wyciąg mirrowy – Extractum Myrrhae, olejek mirrowy – Oleum Myrrhae i proszek mirrowy – Pulvis Myrrhae. Z mirry sproszkowanej oraz z ekstraktu i nalewek sporządzano syropy, emulsje, zawiesiny, pigułki, krople złożone. Sproszkowana mirra była i nadal jest dodawana do proszków i past do mycia zębów. Zapobiega stanom zapalnych dziąseł, niweluje przykry zapach z ust i tworzy ochronną warstwę na zębach, chroniąca przed korozyjnym wpływem kwasów oraz osadu nazębnego. Mirra hamuje rozwój bakterii, grzybów i pierwotniaków.

Nalewka mirrowa stosowana była do płukania jamy ustnej i gardła (1 część na 200 części wody) przy stanach zapalnych i ropnych dziąseł, języka i gardła, pleśniawkach, bolesnych nadżerkach w jamie ustnej, nieprzyjemnym zapachu z ust i bólu zęba.

Rp. Tinctura Myrrhae wg Pharm. Pol. II

 

Myrrha 20 części

Spiritus 100 cz.

Nalewkę z miry przyrządza się przez siedmiodniowe wytrawianie (maceracja). Nalewka z mirry jest czerwono-żółto-brunatna o swoistym zapachu i gorzkim smaku. Ciężar właściwy nalewki mirowej 0,840-0,850. Sucha pozostałość 4-6%. Popiół 0,01-0,017%. Nalewka z miry zmieszana z wodą, tworzy ciecz mleczną. 2-3 ml nalewki mirowej po ogrzaniu i dodaniu kilku kropli stężonego kwasu azotowego, przybiera barwę czerwono-fioletową.

Wg Pharm. Helv. IV nalewkę mirową przygotowuje się metodą perkolacji (20 części mirry na 100 części rozpuszczalnika). Zawartość alkoholu w nalewce gotowej wynosi 78-82%. Barwa nalewki jest czerwono-żółta, smak gorzko-aromatyczny, po wymieszaniu z wodą staje się mleczna.

Dawki Myrrha pulver.: 200 mg kilka razy dziennie. Oficjalna dawka dobowa nie przekraczała 1 g.

 

Działanie preparatów z mirry jest szerokie: wykrztuśne i ściągające, osuszające oskrzela, zmniejszające obrzęk i wysięk, hamujące stan zapalne, odkażają, przeciwgorączkowe, przeciwbólowe; hamujące ataki histerii i nerwice wegetatywne.

 

Olejek mirra – Oleum Myrrhae działa hamująco na wydzielanie większości gruczołów, silnie przeciwbakteryjnie, pierwotniakobójczo i fungistatycznie, przeciwroztoczowo. Hamuje stany zapalne, odświeża, działa przeciwbólowo.

Spirytus mirrowy, olejek mirrowy działają również pobudzająco psychicznie. Wyciągi alkoholowe, emulsje, toniki z mirą hamują wydzielanie łoju i niwelują zapach potu. Niszczą bakterie ropne i trądzikowe. Przyśpieszają gojenie grudek i krostek trądzikowych. Toniki zawierające 1-5% nalewki obkurczają rozszerzone pory. Kremy, emulsje mirowe działają pojędrniająco na skórę.

Terpeny obecne w balsamowcu mirra działają cytotoksycznie i genotoksycznie wobec komórek nowotworu jamy brzusznej (Ehrlich ascites carcinoma cell-bearing mice). Siła cytotoksyczność przeciwko komórkom nowotworowym jest porównywalna z cytotoksycznością cyklofosfamidu.

Dr Ramzi Mothana (Katedra Farmakognozji Uniwersytetu w Jemenie) wykazał in vitro przeciwnowotworowe właściwości mirry i olibanum na komórkach nowotworów ludzkich (human cancer cell lines A-427 – rak płuc, 5637 – nowotwór pęcherza, MCF-7 – rak piersi).

Mirra jest bardzo pomocna w leczeniu zapalenia żołądka i jelit. Warto ją wówczas łączyć z korzeniem lukrecji, korzeniem babki pospolitej i (lub) nasionami płesznika. 

Nalewka mirrowa dodana do pasty i maści cynkowej pobudza gojenie ran.

 

żródło: Różański 

 

  • Lubię to 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Zapoznaj się z: Terms of Use, Privacy Policy, Guidelines, We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.