Jump to content

Recommended Posts

Rodzaj cykoria – Cichorium obejmuje 8 gatunków. W Polsce pospolity jest gatunek Cichorium intybus L., czyli cykoria podróżnik.

Nazwa wywodzi się stąd, że cykoria często rośnie przy drogach i niejako podróżuje wzdłuż nich.

Ważne gospodarczo są dwie odmiany: cykoria siewna (varium sativum) i cykoria warzywna (var. foliosum). Cykoria warzywna ma gruby korzeń i stanowi pokarm dla ludzi i zwierząt. Zwierzętom podaje się zarówno korzeń jak i część zieloną rośliny. Sproszkowana cykoria stanowi wypełniacz dla wielu przypraw i koncentratów odżywczych, ponadto grubiej mielona do produkcji kawy. Cykoria warzywna (brukselska) jest stosowana do wyrobu sałatek i surówek.

Korzeń cykorii jako surowiec leczniczy – Radix Cichorii pozyskiwany jest z gatunku cykoria podróżnik – Cichorium intybus L., z rodziny złożonych Compositae. Korzeń cykorii zawiera laktony seskwiterpenowe germakranolidowe (laktucyna, laktukopikryna, 8-dezoksylaktucyna), gwajanolidowe (cykoriozyd B i C, sonchuzyd C), taraksasterol, kwasy fenolowe (cykoriowy, chlorogenowy, izochlorogenowy), kumarynowce (umbeliferon, cykoryna = cychoryna, eskulina, skopoletyna), flawonoidy (hiperozyd), polisacharydy prebiotyczne (inulina 40-60%), cholina (0,1-0,2 g), kwas krzemowy, fitosterole (taraksasterol), garbniki, sole potasu. Goryczka wyodrębniona z cykorii była dawniej określana nazwą intybina. Cychoryna rozpada się do eskuletyny i glukozy.

Wyciągi wodne i wodno-alkoholowe z cykorii pobudzają wydzielanie soków trawiennych, regulują wypróżnienia i pasaż treści pokarmowej. Wzmagają wydzielanie moczu. Wspomagają odtruwanie organizmu.

Surowcem leczniczym jest także kwitnące ziele cykorii podróżnika – Herba Cichorii intybi, działające głównie moczopędnie, odtruwająco i przeciwzapalnie; wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Zalecam w stanach zapalnych układu moczowego, w zatruciach, w kuracjach oczyszczających i wzmacniających, w chorobach skórnych i plamicach naczyniowych oraz przy zapaleniu naczyniówki i siatkówki oka.

Zarówno ziele jak i korzeń cykorii można kupić w sklepach zielarskich.

Cykoria jest środkiem odżywczym, mineralno-witaminizującym, bogatym w białka, cukry, witaminy (B i C) i sole mineralne (magnez, potas).

W lekospisach z XIX wieku spotkać można syrop cykoriowy (Syrupus Cichorii), syrop cykoriowy z rzewieniem (Syrup. Cichorii cum Rheo) i węglanem potasu. Cykoria opisana przez Dra Fr. Oesterlen’a w 1861 r. jako lek moczopędny i gorzki.

Wg Dra Czarnowskiego (1905 r.): „Odwar z korzenia pijają jako herbatę przy zaflegmieniach żołądka, słabiej strawności, obrzmieniach wątroby i śledziony, cierpieniach nerek, żółtaczce, hipochondrji i histerji; dobry do kuracyj wiosennych”.

Grabe i Bohn potwierdzili działanie żółciopędne i żółciotwórcze wyciągów z korzenia cykorii. Dlatego preparaty cykoriowe zalecane są w profilaktyce i leczeniu obrzęku wątroby, zastojów żółci, kamicy żółciowej, braku apetytu i niestrawności tłuszczów. Od średniowiecza cykoria jest zalecana w leczeniu żółtaczki.

Inulina zawarta w cykorii sprzyja rozwojowi symbiotycznej mikroflory układu pokarmowego, ogranicza wchłanianie cholesterolu, wpływa immunotropowo, stymulując układ odpornościowy układu pokarmowego GALT.

Działanie żółciopędne odwaru i soku z cykorii jest łagodne i krótkotrwałe, dlatego zaleca się jej przyjmowanie w małych dawkach, a w krótkich odstępach czasu (odwar 4-5 razy dziennie po 30-50 ml odwaru, świeży sok z korzenia cykorii 4 razy dziennie po 15-20 ml). Z suchego lub świeżego surowca sporządza się odwar 5%, ze świeżego korzenia sok, który można stabilizować etanolem. Napar z korzenia jest mało wartościowy. Z ziela można sporządzać napar (1 łyżka ziela na 1 szklankę wrzątku; pić 2 szklanki naparu dziennie).

Wg FP VI korzeń cykorii jest stosowany jako preparat wzmagający apetyt, poprawiający trawienie i hipoglikemiczny w dawce doustnej jednorazowej 1 g, dobowo 3 g. Z praktyki wnioskuję jednak, że jest to środek bezpieczny, który można stosować w znacznie większych dawkach bez ryzyka przedawkowania (3-5 g 3-4 razy dziennie). Zalecana dawka w Farmakopei Polskiej jest nieadekwatna do rzeczywistości, zwłaszcza, ze korzeń cykorii od zawsze był dla człowieka środkiem spożywczym.

 

cykoria.thumb.jpg.8c6d14898a3d0419aeac0e2b2ab3293f.jpg

 

żródło https://rozanski.li/436/cichorium-cykoria/

zdjęcia: grafika google

  • Lubię to 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Zapoznaj się z: Terms of Use, Privacy Policy, Guidelines, We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.