kamilos Posted October 20, 2022 Share Posted October 20, 2022 Kamut jest to forma pszenicy Triticum turanicum (lub mieszańca Triticum polonicum i Triticum durum). Uprawa i wprowadzanie do obrotu może odbywać się tylko na podstawie licencji Kamut International (patent) oraz zgodnie z wymogami rolnictwa ekologicznego. Rozmaite doniesienia, że jest to zboże starożytnych Egipcjan nie zostało potwierdzone naukowo i raczej ma wartość marketingową (dorabianie ideologii). Plon wynosi ok. 1 t/ha. Z ziarna sporządza się mąkę, płatki, musli, kaszkę i in. typowe wyroby zbożowe. Przy udziale enzymów hydrolitycznych (w tym amylolitycznych, rozkładających skrobię) z ziarna uzyskiwany jest gęsty syrop, konsystencji tofii o miłym smaku i zapachu, doskonały do wyrobów cukierniczych. Syrop kamutowy można spożywać jako środek wzmacniający, przy chorobach zakaźnych, osłabieniu, rekonwalescencji, jako tonicum dla mózgu i mięśni (źródło energii dla tkanek). Nadaje się do poprawiania smaku leków ziołowych (syropy, alkoholmiody, intrakty wzmacniające, mikstury ziołowe). Dobry na kaszel w połączeniu z odpowiednimi olejkami i wyciągami ziołowymi. Niektóre właściwości syropu kamutowego: Białka 3,1 g/100 g Tłuszcze 0,2 g/100 g Cukry 93 g/100 g (w tym glukoza 31 g, maltoza 33 g), Selen 0,47 ppm Magnez 950 ppm Wapń 60 ppm Żelazo 10 ppm Potas 4640 ppm Sód 640 ppm Fosfor 2700 ppm pH 4-6 Energia 312 Kcal/100 g W Polce i za granicą można kupić syrop kamutowy (słoiki). Wiele sklepów ze zdrową żywnością (w tym internetowych) ma w ofercie ten produkt. żródło: https://rozanski.li/378/syrop-kamutowy/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.