Jump to content

Astaksantyna, karotenoid o potencjale w zdrowiu i żywieniu człowieka


Bossman
 Share

Recommended Posts

Astaksantyna, czerwono-pomarańczowy barwnik karotenoidowy, jest silnym biologicznym przeciwutleniaczem występującym naturalnie w wielu różnych organizmach żywych. Silna właściwość przeciwutleniająca została powiązana z jego różnymi aktywnościami biologicznymi wykazanymi zarówno na zwierzętach doświadczalnych, jak i w badaniach klinicznych. Związek ma znaczny potencjał i obiecujące zastosowania w zdrowiu i żywieniu człowieka. W tym przeglądzie najnowsza literatura naukowa (od 2002 do 2005) obejmuje najważniejsze działania, w tym jego właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, wpływ na raka, cukrzycę, układ odpornościowy i zdrowie oczu oraz inne powiązane aspekty. Omówiono także zieloną mikroalgę Haematococcus pluvialis, najbogatsze źródło naturalnego, oraz jej wykorzystanie w promocji zdrowia człowieka.

Źródło

  • Dziękuję 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Zapoznaj się z: Terms of Use, Privacy Policy, Guidelines, We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.