Bossman Posted November 15, 2022 Share Posted November 15, 2022 Astaksantyna, czerwono-pomarańczowy barwnik karotenoidowy, jest silnym biologicznym przeciwutleniaczem występującym naturalnie w wielu różnych organizmach żywych. Silna właściwość przeciwutleniająca została powiązana z jego różnymi aktywnościami biologicznymi wykazanymi zarówno na zwierzętach doświadczalnych, jak i w badaniach klinicznych. Związek ma znaczny potencjał i obiecujące zastosowania w zdrowiu i żywieniu człowieka. W tym przeglądzie najnowsza literatura naukowa (od 2002 do 2005) obejmuje najważniejsze działania, w tym jego właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, wpływ na raka, cukrzycę, układ odpornościowy i zdrowie oczu oraz inne powiązane aspekty. Omówiono także zieloną mikroalgę Haematococcus pluvialis, najbogatsze źródło naturalnego, oraz jej wykorzystanie w promocji zdrowia człowieka. Źródło 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basia Giszka Posted December 24, 2022 Share Posted December 24, 2022 Astaksantyna.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.