Jump to content

Różański - Witaminy i substancje mineralne w wybranych produktach.


Recommended Posts

Witaminy i substancje mineralne w wybranych produktach.

Proces fermentacji zmienia zawartość wielu składników pokarmowych.

Witamina, składnik mineralny Kapusta surowa
(100 g)
Kapusta kiszona*
(100 g)
Witamina B1 (ug) 48,0 27,0
Witamina B2 (ug) 43,0 50,0
Witamina B6 (mg) 0,11 0,21
Kwas foliowy (ug) 79,0 19,0
Witamina C (mg) 45,8 20,0
Witamina K (mg) 1,54
Magnez (mg) 23,0 14,0
Wapń (mg) 46,0 48,0
Żelazo (mg) 0,5 0,6
Kwas mlekowy (g) 1,6

* osuszona

Witamina, składnik mineralny Mleko surowe*
(100 g)
Jogurt*
(100 g)
Witamina B1 (ug) 37,0 37,0
Witamina B2 (mg) 0,18 0,18
Witamina B6 (ug) 46,0 46,0
Witamina B12 (ug) 0,42 0,09
Kwas foliowy (ug) 5,9 10,0
Witamina C (mg) 1,7 1,0
Magnez (mg) 12,0 12,0
Wapń (mg) 120,0 120,0
Żelazo (ug) 46,0 46,0
Kwas mlekowy (g) 1,05

*zawartość tłuszczu w obu produktach nie mniej niż 3,5%.

wg (Souci et al. 1989; B. Watzl, C. Leitzmann 2005).

  • Lubię to 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Zapoznaj się z: Terms of Use, Privacy Policy, Guidelines, We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.