DajanaG Posted July 10, 2022 Share Posted July 10, 2022 Witaminy i substancje mineralne w wybranych produktach. Proces fermentacji zmienia zawartość wielu składników pokarmowych. Witamina, składnik mineralny Kapusta surowa (100 g) Kapusta kiszona* (100 g) Witamina B1 (ug) 48,0 27,0 Witamina B2 (ug) 43,0 50,0 Witamina B6 (mg) 0,11 0,21 Kwas foliowy (ug) 79,0 19,0 Witamina C (mg) 45,8 20,0 Witamina K (mg) – 1,54 Magnez (mg) 23,0 14,0 Wapń (mg) 46,0 48,0 Żelazo (mg) 0,5 0,6 Kwas mlekowy (g) – 1,6 * osuszona Witamina, składnik mineralny Mleko surowe* (100 g) Jogurt* (100 g) Witamina B1 (ug) 37,0 37,0 Witamina B2 (mg) 0,18 0,18 Witamina B6 (ug) 46,0 46,0 Witamina B12 (ug) 0,42 0,09 Kwas foliowy (ug) 5,9 10,0 Witamina C (mg) 1,7 1,0 Magnez (mg) 12,0 12,0 Wapń (mg) 120,0 120,0 Żelazo (ug) 46,0 46,0 Kwas mlekowy (g) – 1,05 *zawartość tłuszczu w obu produktach nie mniej niż 3,5%. wg (Souci et al. 1989; B. Watzl, C. Leitzmann 2005). 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.