Bossman Posted February 21 Share Posted February 21 Produkty mleczne Mleko i produkty mleczne są bogate w wapń i inne składniki odżywcze, które są niezbędne dla utrzymania mocnych i zdrowych zębów. Wapń jest kluczowy dla utrzymania odpowiedniej struktury szkliwa i kości szczęki, a jego niedobór może prowadzić do chorób zębów, takich jak próchnica i choroby dziąseł, a tu pomoże już tylko dentysta. Mleko i produkty mleczne są jednymi z najlepszych źródeł wapnia, a jednocześnie są bogate w białko i witaminy z grupy B, które również są ważne dla zdrowia zębów. Spożywanie mleka i produktów mlecznych może pomóc w zapobieganiu chorobom zębów i wzmocnieniu szkliwa. Tłuste ryby Tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, sardynki czy tuńczyk, mogą pomóc w utrzymaniu zdrowych zębów. Są one bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają w utrzymaniu zdrowych dziąseł, zmniejszają stan zapalny i zapobiegają chorobom dziąseł. Ponadto, tłuste ryby są bogate w witaminę D, która jest niezbędna dla wchłaniania wapnia, a co za tym idzie, dla utrzymania mocnych kości i zębów. Dlatego spożywanie tłustych ryb może pomóc w zapobieganiu chorobom zębów, takim jak próchnica. Zielona herbata Zielona herbata to napój, który może mieć korzystny wpływ na zdrowie zębów. Zawiera ona naturalne związki chemiczne, takie jak polifenole i katechiny, które mogą pomóc w zwalczaniu bakterii odpowiedzialnych za choroby jamy ustnej. Badania wykazały, że zielona herbata może pomóc w zapobieganiu powstawaniu płytki nazębnej, zmniejszeniu stanu zapalnego i ochronie przed próchnicą. Związek chemiczny zawarty w zielonej herbacie o nazwie epigallokatechina galusan (EGCG) może pomóc w zapobieganiu próchnicy, ponieważ hamuje on wzrost bakterii Streptococcus mutans, które są główną przyczyną chorób zębów. Witamina A Witamina A to składnik odżywczy, który może pomóc w utrzymaniu zdrowych dziąseł. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym witamina A chroni tkanki dziąsłowe przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, które mogą prowadzić do stanów zapalnych i innych problemów zdrowotnych. Witamina A jest szczególnie ważna dla zdrowia dziąseł, ponieważ pomaga w produkcji keratyny, która jest kluczowa dla utrzymania zdrowej tkanki dziąsłowej. Niedobór witaminy A może prowadzić do suchości w jamie ustnej, przesuszenia i łamliwości błony śluzowej, a w konsekwencji do stanów zapalnych i krwawienia dziąseł. Źródłami witaminy A są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak: wątróbka, jajka, masło i ryby. Witaminę A można również znaleźć w wielu warzywach i owocach, takich jak marchew, szpinak, dynia, papaja i morele. Witamina C Witamina C jest równie ważna dla zdrowia dziąseł, ponieważ pomaga w produkcji kolagenu, który jest ważnym składnikiem tkanki łącznej dziąseł. Brak witaminy C w diecie może prowadzić do stanów zapalnych dziąseł i chorób przyzębia, takich jak choroba przyzębia. Produktów bogatych w witaminę C to m.in. pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, cytryny, kiwi, ananas, melon, truskawki, maliny, jagody, ale i warzywa tj. czerwona papryka, brukselka, brokuł, kapusta. Witamina D Witamina D jest ważna dla zdrowych zębów i wszystkich kości, ponieważ pomaga w wchłanianiu wapnia i fosforu, które są niezbędne do utrzymania mocnych kości. Ponadto, niedobór witaminy D może prowadzić do osłabienia szkliwa i zwiększenia wrażliwości zębów. Gdzie znajdziemy witaminę D? Głownie w rybach (łosoś, makrela, tuńczyk, sardynki), ale i wątróbce, jajach i produktach mlecznych. Artykuł sponsorowany na zlecenie whitepress pl Artykuł Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby? pochodzi z serwisu Zdrowiebeztajemnic.pl. Źródło 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.