Jump to content

Tofu – smaczny i zdrowy zamiennik mięsa i nabiału


Recommended Posts

tofu11-300x200.jpg

Tofu (detailed close-up shot) on wooden background

Czym jest tofu?

Wiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że istnieje taki artykuł spożywczy jak tofu i że często stosuje się go jako alternatywę mięsa czy nabiału. Ale czy tam właściwie jest tofu? To roślinny produkt, który jest źródłem dużej ilości cennego białka. Nierzadko określa się go również jako serek sojowy, ponieważ wytwarza się go z mleka sojowego oraz nigari. W tofu można znaleźć sporą ilość wapnia, białka oraz tłuszczów roślinnych, które mają pozytywny wpływ na organizm ludzki. Jak wiadomo, produkt ten znajduje szerokie zastosowanie właśnie jako zamiennik mięsa, nabiału oraz sera. Należy jednak pamiętać, że tofu jest wyjątkowo nietrwałe. Co to oznacza? Nie powinno się go stosować, kiedy skończy się jego data ważności – wiele artykułów spożywczych jeszcze jakiś czas może być dobrej jakości, ale w przypadku tego produktu lepiej nie ryzykować.

Tofu BIO – ekologiczny produkt

Czym jest tofu ekologiczne? Tofu BIO to artykuł spożywczy, który przygotowuje się tylko i wyłącznie ze składników ekologicznych i tylko w sposób ekologicznych. Oznacza to, że produkty te nie miały nawet żadnej styczności z chemią, konserwantami, polepszaczami smaku czy innymi szkodliwymi substancjami, takimi jak nawozy sztuczne. Tofu ekologiczne to najwyższej jakości artykuł, który charakteryzuje się tym, że jest wyjątkowo bogaty w niezwykle cenne składniki odżywcze – zwłaszcza w magnez.

Rodzaje tofu

Tofu to produkt, który można nabyć w dwóch postaciach i kilku rodzajach. Pierwszym podziałem jest właśnie forma: twarda bądź miękka. Twardy produkt to nic innego jak kostki w zalewie. Miękkie ma zaś konsystencję twarogu i można nim zastąpić jogurt czy śmietanę. Należy bezwzględnie pamiętać, że tofu pod żadną postacią nie powinno się spożywać bez odpowiedniej obróbki cieplnej. Ponadto można znaleźć również tofu wędzone, z ziołami, przyprawami, warzywami, marynowane itd.

Co można zrobić z tofu w kuchni?

Artykuły ten należy stosować jako zamiennik mięsa, nabiału bądź sera w wielu różnych potrawach. Tofu naturalne jest delikatne – właściwie nie ma smaku, ani zapachu. Przed podaniem należy je dobrze przygotować – doprawić za pomocą przypraw i ziół, wcześniej zamarynować, podsmażyć itd. Natomiast wędzone tofu może posłużyć jako dodatek do sałatek, zapiekanek i zup, które tradycyjnie są przygotowywane na mięsie bądź z mięsem. Na przykład do żurku można dodać właśnie wędzone tofu, aby otrzymać właściwy i bardzo dobry smak, a przy tym w 100% danie wegańskie lub wegetariańskie. Z kolei z przyprawami, ziołami i warzywami może z powodzeniem zastąpić ser albo nabiał.

Gdzie kupić tofu?

Gdzie kupić wysokiej jakości tofu z ekologicznych składników? Najlepsze i najzdrowsze artykuły spożywcze można znaleźć w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością, takich jak organic24.pl.

 

Artykuł sponsorowany na zlecenie whitepress pl

Artykuł Tofu – smaczny i zdrowy zamiennik mięsa i nabiału pochodzi z serwisu Zdrowiebeztajemnic.pl.

Źródło

  • Lubię to 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Zapoznaj się z: Terms of Use, Privacy Policy, Guidelines, We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.