Bossman Posted May 4 Share Posted May 4 Komunikat 2 Opłaty Uczestnicy regularni 300 zł Studenci i doktoranci bierni 100 zł Studenci i doktoranci czynni (referat, poster) zwolnieni z opłaty Członkowie PTZiF 150 zł Uczestnictwo w obradach online (zoom): 100 zł Reklama w wydawnictwie (B5) 1000 zł Reklama w wydawnictwie (B6) 1000 zł Reklama stojąca za stołem plenarnym 500 zł Postawienie stoiska pokazowego w ramach opłaty konferencyjnej za każdego z członków obsługi Opłata konferencyjna obejmuje: Uczestnictwo w sesjach naukowych Materiały konferencyjne – streszczenia Wydawnictwo – monografia „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna” Bar kawowy, obiady i uroczystą kolację Opłatę konferencyjną należy wpłacić na konto: Bank Pekao S.A., I O/Krosno 39 1240 2311 1111 0010 5453 8749 z dopiskiem: „konferencjaPTZiF”+ imię i nazwisko uczestnika/nazwa firmy lub „konferencjaPTZiF”+nazwa firmy_reklama B5/B6” Program konferencji IX konferencja z cyklu „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna” Owoce w żywności funkcjonalnej, lekach i suplementach diety. Zioła jako alternatywa dla antybiotyków 11-12 maja 2023 roku, Kampus Politechniczny PANS w Krośnie ul. Dmochowskiego 12, 38-400 Krosno 11 maja 2023 – CZWARTEK 8:15 otwarcie konferencji mgr Franciszek Tereszkiewicz – Kanclerz Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. PANS – Rektor Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, prof. dr hab. Roman Kołacz mgr Piotr Przytocki – Prezydent Miasta Krosna Sesja I 8:40-9:00 prof. dr hab. Elżbieta Pisulewska: Owoce wybranych gatunków roślin źródłem antyoksydantów (Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) 9:00-9:20 prof. dr hab. inż. Mariusz Korczyński, dr inż. Damian Konkol, dr Henryk Różański, dr hab. Małgorzata Korzeniowska: Wpływ drożdży selenowych i/lub fitobiotyku na jakość mięsa kurcząt brojlerów (kierownik Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu) 9:20-9:40 dr hab. Grażyna Zawiślak: Zastosowanie wybranych owoców ze stanu naturalnego w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych (Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie) 9:40-10:00 prof. dr hab. Alicja Kucharska: Właściwości i wykorzystanie owoców derenia jadalnego (Cornus mas L.) (Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu) Dyskusja Przerwa kawowa 10:20-10:50, PANS Krosno, ul. Dmochowskiego, sala 11 Sesja II 10:50-11:10 prof. dr hab. Anna Sokół-Łętowska: Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Sevast.) – nowe (?) źródło cennych substancji (Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu) 11:10-11:30 prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Ilona Kaczmarczyk-Żebrowska: Ryż czerwony i ryż żółty (Katedra Farmakognozji i Fitochemii, Śląski Uniwersytet Medyczny; Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) 11:30-11:50 prof. dr hab. Antoni Szumny: Czy suszenie może kształtować jakość surowców surowca zielarskiego? (Katedra Chemii, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu) 11:50–12:10 prof. dr hab. Maciej Oziembłowski, Damian Maksimowski, Agnieszka Nawirska-Olszańska: Wpływ pulsacyjnych pól elektrycznych (PEF) na wybrane właściwości soków z owoców czarnego bzu (Sambucus nigra L.) (Katedra Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu) Dyskusja 12:30-13:30 Przerwa obiadowa, PANS Krosno, ul. Dmochowskiego, sala 11 Sesja III 13:30-13:50 prof. dr hab. Ewa Stachowska: Hity i mity na temat odchudzania? (Katedra i Zakład Żywienia Człowieka i Metabolomiki, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie). 13:50-14:10 dr inż. Małgorzata Karbarz: Zastosowanie metody barkodowania DNA w bezpieczeństwie żywności (Instytut Biologii, Kolegium Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Rzeszowski) 14:10-14:30 dr inż Waldemar Drymel: Wykorzystanie związków fitoncydowych w produkcji żywności 14:30-14:50 dr inż. Paulina Abramowicz-Pindor: Żywność czy karma – co Ty na to Hipokratesie? (Ośrodek Badań i Rozwoju Adifeed Sp. z o.o.) Dyskusja Przerwa kawowa 15:10-15:40, PANS Krosno, ul. Dmochowskiego, sala 11 Sesja IV 15:40-16:00 lek. med. Krzysztof Błecha: Wybrane surowce zielarskie stosowane w stanach zapalnych (Laboratorium Medycyny Naturalnej BONIMED, Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki) 16:00-16:20 dr med. Dorota Szumny: Czy luteina zmniejsza ryzyko zaćmy i wpływa hamująco na zwyrodnienie plamki żółtej ? (Katedra i Klinika Okulistyki, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu) 16:20-16:40 dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik: Rola błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w diecie (Pracownia Motoryki Przewodu Pokarmowego i pH-metrii, Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, Pracownia Motoryki i Diagnostyki Zaburzeń Czynnościowych Przewodu Pokarmowego we Wrocławiu) 17.00-17:20 mgr Tomasz Czyż Lecznicze rośliny Ekwadoru stosowane w medycynie tradycyjnej (Hancock Training Ltd.) Dyskusja 17:20 Podsumowanie I dnia konferencji 19.00-23:00 Uroczysta kolacja, Hotel Nafta Krosno, ul. Lwowska 21 12 maja 2023 – PIĄTEK Sesja I 8:30 – rozpoczęcie konferencji 8:40–9:00 prof. dr hab. Iwona Wawer: Aronia – super owoc (Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) 9:00–9:20 mgr inż. Paweł Eggert Aronia – innowacyjne kategorie produktowe (Aronia Eggert) 9:20-9:40 mgr Renata Chrzan, Historia i znaczenie zdrowotne adaptogenów (doktorantka, Uniwersytet Łódzki) 9:40-10:00 Artur Adamczak, Aurelia Pietrowiak, Agnieszka Gryszczyńska, Karolina Zajączek, Elżbieta Bilińska, Rodzime gatunki głogów i ich mieszańce jako źródło surowca zielarskiego, (Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich – Państwowy Instytut Badawczy) 10:00-10:20 Łukasz Mazur, Ashwagandha z uprawy w Polsce i jej zastosowania (Kopiec Zdrowia, Ashwagandha Farm Poland) Dyskusja Przerwa kawowa 10:20-10:50 Sesja II 10:50-11:10 Sebastian Fröhlich: Zapach kadzideł – jakościowa ocena substancji czynnych zawartych w olejkach eterycznych żywic drzew egzotycznych (student, Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) 11:10-11:30 Urszula Romanowska: Chromatograficzne badania składu jakościowego nasion poganka rutowatego – Peganum harmala L. (studentka, Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) 11:30-11:50 Alicja Krzeszowiak: Chromatograficzne badania składu jakościowego glistnika jaskółcze ziele – Chelidonium majus L. (studentka, Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) 11:50–12:10 Estera Kozielska i Monika Kozielska: Metody badania autentyczności pyłku pszczelego (studentki, Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) 12:10-12:30 Adrian Gałązka: Wiecznik kulisty – Gomphrena globosa L. jako źródło antyoksydantów oraz naturalnych barwników (student, Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie). 12.50-13.20 Mgr inż. Kinga Szczepanik: Astaksantyna (AST) podawana prosiętom po odsadzeniu wspomaga funkcjonowanie wątroby (Instytut Zootechniki PIB) Dyskusja Zakończenie i podsumowanie konferencji 13:20-14:20 Przerwa obiadowa, PANS Krosno, ul. Dmochowskiego, sala 11 Sesja posterowa: prof. dr hab. Małgorzata Świątkiewicz, Magdalena Szyndler-Nędza, Anna Czech, Mirosław Tyra, Grzegorz Żak, Martyna Małopolska, Aurelia Mucha: Wpływ suszu owocowego, jako dodatku do paszy dla świń rasy rodzimej (złotnicka pstra), na profil kwasów tłuszczowych i trwałość mięsa (Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy). mgr Patrycja Zawisza, Jakub Szabarkiewicz, Olga Lasek: Wpływ innowacyjnej mieszanki paszowej uzupełniającej na parametry fermentacji u psów (Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy). mgr Patrycja Zawisza, Jakub Szabarkiewicz, Olga Lasek, Wpływ innowacyjnej mieszanki paszowej uzupełniającej na strawność składników pokarmowych u psów (Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy). mgr inż. Angelika Uram-Dudek, Iwona Wajs, dr hab. Katarzyna Paradowska: Niepasteryzowane octy owocowe jako żywność funkcjonalna (Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie, Warszawski Uniwersytet Medyczny). inż. Dominika Bielec: Ocena jakości dżemów truskawkowych pochodzących od różnych producentów (Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie). inż. Łukasz Gala, Świątkiewicz Małgorzata, Szczepanik Kinga: Wpływ dodatku ekstraktu rozmarynu na jakość mięsa świń (Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy) lic. Paulina Potyrała, dr Katarzyna Gaweł-Bęben, mgr inż. Karolina Czech, Wpływ rozpuszczalnika na skład i właściwości antyoksydacyjne ekstraktów z wybranych niebieskich kwiatów, (Katedra Kosmetologii, Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania z siedzibą w Rzeszowie) Iwona Wajs, dr inż. Magdalena Dykiel, mgr inż. Angelika Uram-Dudek, Wpływ marynaty z fermentowanych niepasteryzowanych octów na właściwości reologiczne mięsa wieprzowego (Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) Angelika Kubit, Magdalena Socha Polskie „super owoce” jako przykład żywności funkcjonalnej (Studenckie Koło Naukowe Ekonomistów, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie), opiekun merytoryczny: mgr inż. Elżbieta Brągiel Dr inż. Bernadetta Bienia, mgr Paulina Ozimina Wybrane wyróżniki jakościowe w sokach owocowych (Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) Katarzyna Piróg, Magdalena Bochenek, Mateusz Bajda, dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, Ocena fizykochemiczna chipsów jabłkowych otrzymanych z 5 wybranych odmian jabłek (Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) Komitet honorowy Dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. PANS (Rektor Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie) Prof. dr hab. Tadeusz Trziszka (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu) Komitet naukowy Przewodniczący: prof. dr hab. Roman Kołacz (Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu) Członkowie: Prof. dr hab. Bogusław Buszewski (dr h.c.mult., czł. koresp. PAN, Przewodniczący Komitetu Chemii Analitycznej PAN, Centrum Edukacyjno – Badawcze Metod Separacyjnych i Bioanalitycznych BioSep, Katedra Chemii Środowiska i Bioanalityki, Wydział Chemii, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu) Prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu) Prof. dr hab. Anna Goździcka-Józefiak (Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu) Prof. dr hab. inż. Jan Grajewski (Uniwersytet im. Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy) Prof. dr hab. Ilona Kaczmarczyk-Żebrowska (Śląski Uniwersytet Medyczny, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie Prof. dr hab. Alicja Kucharska (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu) Prof. dr hab. Roman Niżnikowski (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie) Prof. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska (Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) Prof. dr hab. Barbara Sawicka (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie) Prof. dr hab. Ewa Stachowska (Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie) Prof. dr hab. inż. Antoni Szumny (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu) Dr hab. Magdalena Twarużek, prof. uczelni (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy) Prof. dr hab. Iwona Wawer (Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) Dr hab. inż. Maciej Oziembłowski, prof. uczelni (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu) Dr hab. inż. Anna Sokół-Łętowska, prof. uczelni (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu) Dr hab. inż. Mariusz Korczyński, prof. uczelni (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu) Dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS (Państwowa Akademia Nauk Stosowanych) Dr hab. Dorota Waśko-Czopnik (Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu) Dr hab. Danuta Zarzycka, prof. PANS (Uniwersytet Medyczny w Lublinie, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) Dr hab. Grażyna Zawiślak (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie) Dr Józef Forgacz (Dolnośląskie Centrum Onkologii we Wrocławiu) Dr inż. Małgorzata Karbarz (Uniwersytet Rzeszowski) O. dr Marcelin Pietryja (Herbarium Św. Franciszka) Dr Henryk Różański (Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) Komitet organizacyjny dr inż. Jolanta Baran dr inż. Bernadetta Bienia mgr Lucyna Pojnar mgr inż. Maciej Półchłopek dr Henryk Różański dr Dominik Wróbel mgr Iwona Wajs – sekretarz Źródło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.